Διαθλαστικές επεμβάσεις – Επεμβάσεις με Laser-Lasik

0

Laser In Situ Keratosmileusis (LASIK)

Μια μορφή χειρουργικής επέμβασης πάνω στον κερατοειδή, η οποία συνδυάζει τη συμβατική χειρουργική και τη χειρουργική με λέιζερ, με σκοπό να διορθώσει τις διαθλαστικές ανωμαλίες του κερατοειδή όπως τη μυωπία, την υπερμετρωπία και τον αστιγματισμό.

Όταν ο χειρουργός οφθαλμίατρος έχει στα χέρια του τα αποτελέσματα των προεγχειρητικών ελέγχων, γίνεται τοπική αναισθησία με κολλύρια, η περιοχή γύρω από το μάτι καθαρίζεται και ένα εργαλείο, το οποίο ονομάζεται βλεφαροδιαστολέας τοποθετείται, έτσι ώστε να κρατάει τα βλέφαρα ανοιχτά κατά τη διάρκεια της ολιγόλεπτης επέμβασης.

Στη συνέχεια, κόβεται με ειδικό εργαλείο, τον μικροκερατόμο, μία πολύ λεπτή μεμβράνη στην επιφάνεια του κερατοειδούς, σαν ένα πολύ λεπτό φακό επαφής, το οποίο ονομάζεται κρημνός (flap). Αυτό το μέρος της διαδικασίας ονομάζεται κερατεκτομή.

Όταν μετά την κερατεκτομή φανεί το εσωτερικό τμήμα του κερατοειδούς, ο ασθενής θα κληθεί να εστιάσει το βλέμμα του σε μια φωτεινή πηγή ακριβώς πάνω από το κεφάλι του.

Αυτό γίνεται για να διαπιστωθεί ότι οι ακτίνες λέιζερ έχουν ευθυγραμμιστεί εντελώς με το κέντρο του ματιού.

Όταν το μάτι είναι στη σωστή θέση θα αρχίσει η επέμβαση λέιζερ. Στο τέλος το κυκλικό κομμάτι του κερατοειδούς, θα επανατοποθετηθεί στην αρχική του θέση και η επέμβαση θα συνεχιστεί στο άλλο μάτι.

Μοιραστείτε το :