Λαχανικά: Ασπίδα προστασίας για τα μάτια σας

0

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Times» του Λονδίνου, η κατανάλωση λαχανικών λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας των οφθαλμών.

Τα άτομα που εργάζονται πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή, θα πρέπει να εντάξουν στη διατροφή τους άφθονα λαχανικά, όπως είναι το σπανάκι, το μαρούλι, ακόμα και οι κόκκινες πιπεριές, και αυτό διότι τα λαχανικά αποτελούν πλούσια πηγή της αντιοξειδωτικής ουσίας «λουτείνης» η οποία προστατεύει την όραση.

Σύμφωνα με μελέτη η οποία πραγματοποιήθηκε σε 37 άτομα τα οποία εργάζονται συστηματικά στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, η κατανάλωση 10mg λουτείνης την ημέρα είχε ως αποτέλεσμα οι χρήστες να αντιλαμβάνονται καλύτερα το contrast, ενώ μερικοί από αυτούς έδειχναν να επηρεάζονται λιγότερο από τη λάμψη της οθόνης.

Αν και δεν είναι εύκολο να εντοπιστεί ποια τρόφιμα παρέχουν ακριβώς την ίδια ποσότητα λουτείνης, εντούτοις υπολογίζεται πως 10mg αυτής της ουσίας, μπορεί να περιέχεται σε 200 γρ κόκκινες πιπεριές ή σε 100γρ σπανάκι.

Αξίζει να σημειωθεί πως η κατανάλωση λαχανικών προστατεύει τους οφθαλμούς και από την ανάπτυξη ωχράς κηλίδας, μια οφθαλμική πάθηση η οποία αποτελεί την συνηθέστερη αιτία τύφλωσης στα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

Μοιραστείτε το :