Αυτό είναι το μοναδικό λαχανικό για τέλεια όραση

0

Θεωρείται μια από τις πιο κορυφαίες τροφές για τα θρεπτικά του συστατικά, ενώ πιστεύεται πως το εν λόγω λαχανικό καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στο Αφγανιστάν αρκετές χιλιάδες χρόνια πριν και είχε πικρή γεύση και υφή «ξύλου».

Ο λόγος για το καρότο, το οποίο πλέον καλλιεργείται με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι γλυκό, τραγανό και αρωματικό. Ποια είναι όμως η θρεπτική του αξία;
Σύμφωνα με το αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας, μια μερίδα καρότου (μισό φλιτζάνι ψιλοκομμένα καρότα), παρέχει μόνο 25 θερμίδες, 6 γραμμάρια υδατάνθρακες, 3 γραμμάρια σακχάρων και 1 γραμμάριο πρωτεΐνη!

Αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α και παρέχουν το 210% των ημερήσιων αναγκών ενός ενήλικα. Παρέχουν επίσης στον ανθρώπινο οργανισμό υψηλές ποσότητες σιδήρου, ασβεστίου και βιταμίνης C.
Η βήτα – καροτίνη είναι αυτή που προσφέρει αυτό το έντονο χρώμα στο καρότο, ενώ το β – καροτένιο απορροφάται από το έντερο και μετατρέπεται σε βιταμίνη Α. Πέρα από τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά, τα καρότα περιέχουν επίσης βιταμίνη Κ, κάλιο, φυλλικό οξύ, μαγγάνιο, φώσφορο, μαγνήσιο, βιταμίνη Ε και ψευδάργυρο.

Έρευνες έχουν δείξει πως η αυξημένη πρόσληψη λαχανικών όπως είναι τα καρότα, προσφέρουν τέλεια όραση και μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου, αλλά και καρδιακών παθήσεων. Όσον αφορά την όραση, η έλλειψη της βιταμίνης Α από τον ανθρώπινο οργανισμό, κάνει τα εξωτερικά τμήματα των φωτοϋποδοχέων του οφθαλμού, να υπολειτουργούν, προκαλώντας οφθαλμικά προβλήματα. Το πρόβλημα ωστόσο λύνεται με την πρόσληψη βιταμινών Α, μέσω των τροφών που περιέχουν β-καροτίνη, δηλαδή τα καρότα.

Μοιραστείτε το :