Τα μάτια δείχνουν εάν πάσχετε από διαβήτη, καρκίνο ή AIDS

0

Τα μάτια όχι μόνο αποτελούν τον καθρέπτη της ψυχής, αλλά δίνουν και πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας μας, καθώς επίσης και τους κινδύνους που διατρέχουμε άμεσα και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν δίχως καμία καθυστέρηση.

Οι οφθαλμοί, αποτελούν πολύπλοκα όργανα του ανθρώπινου οργανισμού και εξετάζονται συχνά από τους ιατρούς, έτσι ώστε να ανιχνευθούν χρόνιες ασθένειες, όπως είναι ο διαβήτης, το AIDS, ακόμα και ο καρκίνος.

Μπορείτε μόνοι σας να εξετάσετε τα μάτια σας, δίνοντας προσοχή στα παρακάτω συμπτώματα

Εξωφθαλμία. Πρόκειται για ένα φαινόμενο, όπου ένας ή και οι δυο οφθαλμοί «πετάγονται» προς τα έξω, ενώ αποτελεί σύμπτωμα του υποθυρεοειδισμού. Εκτός από το συγκεκριμένο οφθαλμολογικό σύμπτωμα, τα άτομα που πάσχουν από υποθυρεοειδισμό, εμφανίζουν αρρυθμίες και απώλεια βάρους.

Καταρράκτης ή θολή όραση. Ο καταρράκτης αποτελεί μια οφθαλμολογική πάθηση κατά την οποία θολώνει ο φακός του ματιού, επηρεάζοντας την όραση σε μέγιστο βαθμό.

Ερυθρότητα στο λευκό μέρος του βολβού. Τις περισσότερες φορές, έπειτα από ξενύχτι και έντονη κόπωση, παρατηρούμε πως το λευκό τμήμα του οφθαλμού, είναι ερυθρό. Αν και συνήθως τα κόκκινα μάτια δεν αποτελούν σημάδι κάποιας σοβαρής πάθησης, εντούτοις υπάρχει ο κίνδυνος να αποτελεί σημάδι κάποιας σοβαρότατης νόσου.

Οι βολβοί του ματιού είναι σε διαφορετικό μέγεθος. Αν παρατηρήσετε πως οι βολβοί των ματιών σας παρουσιάζουν διαφορές ως προς το μέγεθος τους, δεν θα πρέπει να ανησυχήσετε, καθώς αποτελεί συχνό φαινόμενο. Σε κάποιες περιπτώσεις, ωστόσο, μπορεί να αποτελέσει σύμπτωμα του συνδρόμου Horner.

HIV και AIDS. Τα άτομα, τα οποία πάσχουν από AIDS ή καρκίνο, παρουσιάζουν συμπτώματα και στους οφθαλμούς τους, ενώ ο ιός του HIV μπορεί να προκαλέσει ρετινίτιδα, μια σοβαρότατη οφθαλμολογική πάθηση, η οποία ενδεχομένως να οδηγήσει σε τύφλωση. Αρχικά συμπτώματα της συγκεκριμένης πάθησης αποτελεί η θολή όραση και η εμφάνιση μικρών, μαύρων στιγμάτων στην όραση.

Διαβήτης. Τα άτομα τα οποία πάσχουν από διαβήτη, παρουσιάζουν προβλήματα και στους οφθαλμούς τους, ενώ το 40% των ατόμων αυτών, παρουσιάζει αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης γλαυκώματος και υψηλής οφθαλμικής πίεσης, η οποία οδηγεί σε βλάβη των οπτικών νεύρων.

Μοιραστείτε το :