Γιατί τα μάτια μου κοκκινίζουν όταν κάνω μπάνιο στην πισίνα;

0

Πολύ πιθανόν να σας έχει τύχει να κοκκινίσουν τα μάτια σας μετά το μπάνιο στην πισίνα και εσείς να θεωρείτε ως κύριο υπαίτιο το χλώριο. Σύμφωνα όμως με τους επιστήμονες, άλλη είναι η αιτία ερυθρότητας των οφθαλμών μετά το μπάνιο σε πισίνα.

Τα μάτια κοκκινίζουν διότι στις πισίνες υπάρχουν ποσότητες ούρων!
Σύμφωνα μάλιστα με τους ειδικούς από το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), το Συμβούλιο για την Ποιότητα του Νερού (WQHC) και το αμερικανικό Ίδρυμα Πισίνας (NSPF), ξεκινά σχετική καμπάνια ενημέρωσης του κοινού, καθώς το πρόβλημα της ούρησης στις πισίνες είναι αρκετά διαδεδομένο.

Σύμφωνα μάλιστα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε εκ μέρους του Συμβουλίου για την Ποιότητα του Νερού, το 50% των αμερικανών, λανθασμένα πιστεύουν πως στο νερό της πισίνας υπάρχει μια χημική ουσία, η οποία αλλάζει το χρώμα του νερού, όταν υπάρχουν ποσότητες ούρων. Στο πλαίσιο μάλιστα της ίδιας έρευνας το 71% των αμερικανών, επίσης, λανθασμένα πιστεύει πως το χλώριο ευθύνεται για την ερυθρότητα των οφθαλμών.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, Michele Hlavsa, το χλώριο προστίθεται στο νερό της πισίνας, ώστε να καταστρέφονται τα μικρόβια. Τα ούρα όμως «εξοντώνουν» το χλώριο και παράγουν ερεθιστικές για τα μάτια, ουσίες.

Επίσης δεν υπάρχει κάποια μαγική χημική ουσία, η οποία να προστίθεται στην πισίνα, ώστε το νερό να αλλάζει χρώμα σε περίπτωση ύπαρξης ούρων.

Μοιραστείτε το :