Μυοψίες και φωτοψίες (Μαύρα στίγματα και λάμψεις)

0

Όλο και πιο πολλοί είναι αυτοί που επισκέπτονται τον οφθαλμίατρο τους, παραπονούμενοι ότι βλέπουν μαύρα στίγματα και λάμψεις. Τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται ξαφνικά και ενοχλούν τον ασθενή. Ονομάζονται μυοψίες και φωτοψίες και προέρχονται από την οπίσθια αποκόλληση του υαλώδους σώματος. Τα ίδια συμπτώματα υπάρχουν ωστόσο και σε σοβαρότερες καταστάσεις όπως είναι η επικόλληση του αμφιβληστροειδούς, για αυτό και η μεταφορά στον οφθαλμίατρο κρίνεται αναγκαία.

Τι είναι οι μυοψίες;

Μυοψίες είναι τα μαύρα στίγματα ή τα λεγόμενα ως μυγάκια που εμφανίζονται ξαφνικά στο οπτικό πεδίο. Κάνουν την εμφάνιση τους κυρίως σε συνθήκες φωτισμού ή όταν υπάρχει άσπρο φόντο. Οι μυοψίες είναι μικρές συμπυκνώσεις που υπάρχουν στο υαλώδες σώμα, στο εσωτερικό του ματιού. Το υαλώδες σώμα είναι ένα ζελέ που αποδίδει στον βολβό, το σφαιρικό του σχήμα. Οι συμπυκνώσεις αυτές ρίχνουν την σκιά τους στον αμφιβληστροειδή και τότε εμείς αντιλαμβανόμαστε τα συμπτώματα αυτά.

Τι είναι οι φωτοψίες;

Φωτοψίες είναι οι λάμψεις, διαφορετικά οι αστραπές που αντιλαμβανόμαστε στο οπτικό μας πεδίο. Οι φωτοψίες προκαλούνται από τις έλξεις του υαλώδες σώματος στον αμφιβληστροειδή .

Τι είναι αυτό που τα προκαλεί;
Καθώς ο άνθρωπος φτάνει στην μέση ηλικία το υαλώδες σώμα μπορεί να αυξήσει το μέγεθος του ή να συρρικνωθεί. Αυτό προκαλεί εσωτερικές συμπυκνώσεις. Το υαλώδες σώμα μπορεί να αποκολληθεί, έτσι προκαλούνται οι λάμψεις.

Τι προκαλεί αυτά τα συμπτώματα;
Εφόσον γίνει διάγνωση της οπίσθιας αποκόλλησης, τότε δεν θα πρέπει να υπάρχει ανησυχία καθώς η όραση δεν διατρέχει άμεσο κίνδυνο. Εάν τα συμπτώματα προέρχονται από ρωγμή ή ρήξη του του αμφιβληστροειδούς, τότε υπάρχει άμεσος κίνδυνος.

Ποια είναι η θεραπεία;
Σε περιπτώσεις που διαγνωστεί ρωγμή στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, τότε θα πρέπει να γίνει λέιζερ ώστε να αποφευχθεί η πλήρης αποκόλληση. Σε περίπτωση όμως που υπάρχει πλήρης αποκόλληση ο ασθενής θα πρέπει να υποβληθεί σε εγχείριση. Σε περίπτωση οπίσθιας αποκόλλησης του υαλώδους, δεν υπάρχει θεραπεία. Η κατάσταση θα είναι μόνιμη και τα συμπτώματα θα είναι για πάντα υπαρκτά.

Μοιραστείτε το :