Μελάνωμα

0

Είναι ο πλέον διαδεδομένος ενδοφθάλμιος όγκος στους ενήλικες.

Σχεδόν πάντα αφορά το ένα μόνο μάτι και μπορεί να εντοπίζεται στο χοριοειδή, το ακτινωτό σώμα ή την ίριδα.

Μπορεί να είναι πρωτοπαθές, ή να αποτελεί εξαλλαγή μελαγχρωστικού σπίλου.

Συχνά αποτελεί τυχαίο εύρημα σε μια οφθαλμολογική εξέταση, δείχνοντας έτσι τη μεγάλη σημασία που έχουν οι περιοδικές εξετάσεις ρουτίνας, μια και μπορούν να προλάβουν καταστάσεις απειλητικές για την όραση ή ακόμη και για τη ζωή.

Η ανεύρεση ενός τέτοιου σπίλου επιβάλλει τη φωτογράφισή του και την παρακολούθησή του σε τακτά χρονικά διαστήματα, για τυχόν μεταβολές στο μέγεθος ή την υφή του.

Το μελάνωμα του χοριοειδούς είναι συνήθως ασυμπτωματικό, μπορεί όμως να δώσει συμπτώματα, όπως μείωση ή απώλεια της όρασης, μεταμορφοψία (παραμόρφωση των αντικειμένων) λόγω προσβολής του αμφιβληστροειδούς στην περιοχή της ωχράς κηλίδας κ.α.

Η υποψία κακοήθους μελανώματος καθιστά απαραίτητες πρόσθετες εξετάσεις, όπως φλουοραγγειογραφία, oπτική τομογραφία συνοχής (OCT), υπερηχογράφημα του οφθαλμού και μαγνητική τομογραφία κόγχου.

Επειδή το μελάνωμα είναι όγκος υψηλής κακοήθειας, πρέπει να παρακολουθείται στενά για τον κίνδυνο μεταστάσεων, ιδιαίτερα στο ήπαρ και στον πνεύμονα.

Οι τρόποι θεραπείας του μελανώματος χοριοειδούς περιλαμβάνουν ακτινοθεραπεία με πρωτόνια, βραχυθεραπεία με ειδικές πλάκες ραδιενεργού υλικού που ακτινοβολούν τον όγκο, φωτοπηξία με Laser ΤΤΤ (transpupillary thermotherapy), μέχρι και αφαίρεση (εξόρυξη) του οφθαλμού.

Πηγή: Athens Eye Magazine

Μοιραστείτε το :