Μυωπία – Τι είναι, συμπτώματα

1

Μυωπία είναι η οφθαλμολογική διαθλαστική ανωμαλία όπου ο ασθενής βλέπει καθαρά τα κοντινά του αντικείμενα αλλά θολά τα αντικείμενα που βρίσκονται μακριά. Πρόκειται για την πιο συχνή πάθηση των ματιών που σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι κληρονομική.

Μια πάθηση των ματιών που εμφανίζεται όταν ο βολβός του ματιού είναι πιο μεγάλος από το φυσιολογικό ή όταν ο κερατοειδής χιτώνας έχει μεγάλη καμπυλότητα. Έτσι το φως που εισέρχεται στο μάτι δεν εστιάζετε σωστά κάνοντας τα μακρινά αντικείμενα να φαίνονται θολά.

Η μυωπία κατά την πλειονότητα εμφανίζεται σε παιδιά σχολικής ηλικίας αλλά καθώς το μάτι μεγαλώνει με το πέρασμα των χρόνων, η νόσος συνεχίζει να εξελίσσεται μέχρι την ηλικία των 20. Η μυωπία ωστόσο εμφανίζεται και σε ενήλικα άτομα λόγω υψηλού στρες ή λόγω ζακχαρώδη διαβήτη.

Τι προκαλεί την μυωπία;

Άγνωστη παραμένει μέχρι και σήμερα η αιτία ανάπτυξης της μυωπίας, ωστόσο δυο είναι οι βασικοί παράγοντες, η κληρονομικότητα και το οπτικό στρες. Οι πιθανότητες να αναπτύξει το παιδί μυωπία αυξάνονται στην περίπτωση που ο ένας ή και οι δυο γονείς πάσχουν από αυτήν.

Ακόμα και εάν υπάρχει κληρονομικότητα, το πώς κάποιος χρησιμοποίει τα μάτια του μπορεί να επηρεάσει την πραγματική της ανάπτυξη. Το άτομο που δαπανά πολλές ώρες οπτικής εργασίας ( διάβασμα βιβλίου, χρήση Η/Υ), είναι πολύ πιθανόν να αναπτύξει μυωπία.

Η μυωπία ωστόσο μπορεί να προκληθεί από περιβαλλοντικούς παράγοντες ή σοβαρά προβλήματα υγείας. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν τη νυχτερινή μυωπία, η οποία οφείλεται στο χαμηλό επίπεδο φωτός, που καθιστά δύσκολη την σωστή εστίαση των ματιών. Επίσης οι άνθρωποι που εργάζονται με την κοντινή τους όραση (χρήση Υ/Η), μπορεί να εμφανίσουν ψευδή μυωπία. Δημιουργείται έτσι θολή όραση σε εστίαση μακρινών αντικειμένων λόγω της υπερβολικής χρήσης του μηχανισμού εστίασης των ματιών. Τα συμπτώματα είναι προσωρινά και η ξεκούραση κρίνεται απαραίτητη.

Η υψηλή μυωπία είναι η πιο σοβαρή μορφή της νόσου μιας και ο βολβός του ματιού «απλώνεται» σε μεγάλο βαθμό. Η κατάσταση αυτή μπορεί να οδηγήσει και σε αποκόλληση του αμφιβληστροειδή χιτώνα. Τα άτομα με υψηλή μυωπία θα πρέπει να ελέγχονται τακτικά και η σωστή θεραπεία μπορεί να αποτρέψει την απώλεια όρασης.

Μύθοι και αλήθειες για την μυωπία

Η μυωπία είναι το αποτέλεσμα του πως χρησιμοποιούμε τα μάτια μας και έτσι είναι μια ελεγχόμενη πάθηση.

Όντως η μυωπία σχετίζεται με την χρήση των ματιών, ωστόσο πολλές φορές οι παράγοντες μπορεί να είναι και εξωτερικοί.

Τα γυαλιά αυξάνουν την μυωπία.

Ένας μεγάλος μύθος. Οι έρευνες έχουν δείξει πως η χρήση γυαλιών μυωπίας για την βελτίωση της όρασης ,δεν προκαλεί αύξηση της νόσου. Ο οφθαλμίατρος είναι σε θέση να συμβουλέψει τον ασθενή για το πότε και εάν μπορεί να αφαιρεί τα γυαλιά του.

Οι φακοί επαφής μπορούν να επιβραδύνουν την εξέλιξη της μυωπίας.

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν πως όντως, οι φακοί επαφής μπορούν να επιβραδύνουν την εξέλιξη της μυωπίας..

Μοιραστείτε το :
  • Αρτέμης

    Η υπερμετρωπία μετράει και σαν μυωπία; ή πρόκειται για άλλη μορφή πάθησης του ματιού; Η υπερμετρωπία σε ηλικία 4-6 ετών είναι οριστική ή μπορεί και αν αλλάξει;