Μυκητισιακές μολύνσεις ματιών και φακοί επαφής

0

Με την κατάλληλη φροντίδα των φακών επαφής σας και με την σωστή χρήση των διαλυμάτων που ο οπτομετρικός ή ο οφθαλμίατρος σας συνιστά, μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνο λοιμώξεων των οφθαλμών που σχετίζονται με τους φακούς επαφής.

Είναι εξίσου σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ακόμα και με την κατάλληλη φροντίδα φακών επαφής, ο κίνδυνος λοιμώξεων των ματιών παραμένει. Αυτό είναι ιδιαιτέρως αληθές για τις μυκητιακές λοιμώξεις των ματιών.

Οι μύκητες αντιστέκονται στην απολύμανση που πραγματοποιείται με διαλύματα φακών επαφής, επειδή σχηματίζουν βιομεμβράνες.

Μια βιομεμβράνη είναι μια αποικία από μικροοργανισμούς που προσκολλώνται ο ένας στον άλλο πάνω σε μία σταθερή επιφάνεια, όπως ένα μαλακός φακός επαφής. Αυτοί οι μικροοργανισμοί, που περιλαμβάνουν τα βακτήρια και τους μύκητες, παράγουν ουσίες που σχηματίζουν ένα γλοιώδες πλέγμα, το οποίο βοηθά τα μικρόβια να κολλούν μεταξύ τους και πάνω στην επιφάνεια του φακού, καθιστώντας τους πιο ανθεκτικούς στη δράση απολύμανσης των διαλυμάτων φακών επαφής.

Μυκητιασικές λοιμώξεις που σχετίζονται με το διάλυμα φακών επαφής.

Οι μυκητιασικές λοιμώξεις των ξηρών ματιών μπορεί να προκαλείται από προβλήματα που προέρχονται από τη χρήση διαλυμάτων.

Το 2006, συνέβη μια μεγάλη επιδημία μυκητιασικής οφθαλμικής λοίμωξης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC):

  • 154 περιπτώσεις μηκυτιακής κερατίτιδας επιβεβαιώθηκαν από τον Ιούνιο του 2005 μέχρι τον Ιούνιο του 2006 σε 33 πολιτείες.
  • 94 τοις εκατό των περιπτώσεων αυτών ήταν μεταξύ των ατόμων που φοράνε μαλακούς φακούς επαφής.
  • Περίπου 34 τοις εκατό των περιπτώσεων ήταν τόσο σοβαρές που απαιτούσαν μεταμόσχευση κερατοειδή χιτώνα.

Πριν από το ξέσπασμα αυτό, παρόμοιες περιπτώσεις κερατίτιδας από μύκητες, καταγράφηκαν στην Μαλαισία, την Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ, από τα τέλη του 2005 έως τις αρχές του 2006.

Ο τεχνικός του U.S. Centers for Disease Control (CDC), Shirley McClinton έκανε λόγο μούχλα που αναπτύχθηκε σε ένα μολυσμένο ζευγάρι φακών επαφής.
Τον Μάιο του 2006, η εταιρεία της οποίας τα προϊόντα εμφάνισαν το πρόβλημα, τα απέσυρε από τις παγκόσμιες αγορές, ενώ οι έρευνες για τις λοιμώξεις που σχετίζονται με το προϊόν συνεχίστηκαν.

Μοιραστείτε το :