Απόφραξη της δακρυϊκής αποχέτευσης στα παιδιά

0

Η απόφραξη της δακρυϊκής αποχέτευσης στους πρώτες μήνες της ζωής θεωρείται σχεδόν φυσιολογική, καθώς το φαινόμενο αυτό θεωρείται σχεδόν φυσιολογικό, αφού η αποχέτευση των δακρύων αρκετές φορές, δεν είναι εντελώς ανοικτή κατά τη γέννηση.

Το εμπόδιο είναι συνήθως μια λεπτή μεμβράνη στο τέλος της δακρυϊκής οδού, λίγο πριν από την εκβολή της στη μύτη, όπου μπορεί να βρίσκεται σε οποιοδήποτε ύψος.

Το αποτέλεσμα είναι τα δάκρυα να μην αποχετεύονται και να χύνονται από το μάτι στα μάγουλα του παιδιού προκαλώντας ενόχληση και ερεθισμούς. Αν και η όραση δυσκολεύεται από τα δάκρυα που λιμνάζουν στα μάτια, η φυσιολογική ανάπτυξή της δεν φαίνεται να επηρεάζεται.

Τα δάκρυα, παρότι φαίνονται λεπτόρρευστα, περιέχουν και μια ποσότητα βλέννας. Αν εξατμιστεί το υδαρές στοιχείο τους, η βλέννα παραμένει στις βλεφαρίδες και τα βλέφαρα του παιδιού κολλάνε μεταξύ τους, ιδίως το πρωί. Η στάση αυτή των δακρύων και της βλέννας ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων. Τέτοιες λοιμώξεις εκδηλώνονται με οίδημα και ερυθρότητα των βλεφάρων, αλλά σπάνια είναι σοβαρές.

Η αντιμετώπιση μιας απόφραξης στη δακρυϊκή αποχέτευση εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Στη βρεφική ηλικία οι αποφράξεις έχουν γενικά μια τάση βελτίωσης, οπότε πολλοί οφθαλμίατροι προτιμούν να περιμένουν, πριν προχωρήσουν σε χειρουργικές παρεμβάσεις.

Μία τεχνική όπου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην αντιμετώπιση της δακρυϊκής αποχέτευσης είναι η μάλαξη του δακρυϊκού ασκού. Αυτή η τεχνική είναι σχετικά απλή και εφαρμόζεται από τους γονείς στο σπίτι. Πιέζουμε απαλά με το δείκτη του χεριού μας στην περιοχή μεταξύ του ματιού και της ρίζας της μύτης και στη συνέχεια αρχίζουμε απαλές κυκλικές κινήσεις (μασάζ) για αρκετά δευτερόλεπτα. Αυτό επαναλαμβάνεται τουλάχιστον 2 φορές το 24ωρο.

Επίσης κάποιες φορές συνίσταται η χρήση αντιβιοτικών κολλυρίων και αλοιφών, όπου χρησιμοποιούνται για να ελέγξουν τη λοίμωξη και να μειώσουν την παραγωγή της βλέννας. Δεν αποτελούν θεραπεία όμως για την απόφραξη. Ένδειξη χορήγησης έχουν μόνο όταν τα βλέφαρα είναι ιδιαίτερα κόκκινα και οιδηματώδη ή οι εκκρίσεις είναι πολλές. Σε αντίθετη περίπτωση δεν πρέπει να χορηγούνται, μια και τα ίδια τα αντιβιοτικά μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό.

Τέλος χρησιμοποιείται ο καθετηριασμός των δακρυϊκών πόρων. Πρόκειται για μια απλή και αποτελεσματική διαδικασία. Στα μικρά βρέφη μπορεί να γίνει στο ιατρείο και χωρίς αναισθησία, αλλά σε μεγαλύτερα παιδιά χρειάζεται αναισθησία και συνθήκες χειρουργείου.

Μοιραστείτε το :