Οι οφθαλμοί νεκρών μπορεί να χαρίσουν το φως σε άτομα με απώλεια όρασης

0

Μια έρευνα που ανοίγει το δρόμο για την αποκατάσταση της όρασης. Σύμφωνα με τους ερευνητές τα κύτταρα που έχουν προσφέρει νεκροί δωρητές, είναι πολύ πιθανόν να χαρίσουν το φως στα άτομα που έχουν χάσει την όραση τους.

Οι ερευνητές του  Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας της Σχολής Βιοϊατρικών Επιστημών του University College του Λονδίνου, πραγματοποίησαν δόκιμες σε πειραματόζωα. Τα αποτελέσματα έδειξαν μερική αποκατάσταση της όρασης στα τυφλά ζώα, στα οποία εμφύτευσαν τα κύτταρα που είχαν δοθεί από τους νεκρούς δωρητές, οι οποίοι έβλεπαν καλά όσο ήταν εν ζωή.

Η επόμενη διαδικασία περιλαμβάνει δοκιμές στους ανθρώπους, κάτι που αναμένεται εντός της επόμενης τριετίας. Σύμφωνα μάλιστα με την καθηγήτρια Άστριντ Λιμπ, η οποία είναι και η επικεφαλής της συγκεκριμένης έρευνας, εάν υπάρξει όντως βελτίωση στην όραση των τυφλών ατόμων, όπως συνέβη και με τους αρουραίους, τότε θα υπάρξει σημαντική βελτίωση στην ποιότητα ζωής όσων έχουν χάσει την όραση τους. Η όραση τους, ωστόσο, δεν θα αποκατασταθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να διαβάζουν ή να βλέπουν τηλεόραση, όμως θα μπορούν να κινηθούν μόνοι τους, καθώς επίσης και να βλέπουν τα αντικείμενα.

Οι μεταμοσχεύεις κερατοειδών χιτώνων ήδη πραγματοποιούνται με επιτυχία για αποκατάσταση της όρασης στα τυφλά άτομα. Ωστόσο, αυτή την φορά οι Βρετανοί οφθαλμίατροι χρησιμοποίησαν ένα ιδιαίτερο είδος νευρογλοιακών κυττάρων από το πίσω μέρος του οφθαλμού, το οποίο αποτελεί μια μορφή κυττάρων τα οποία μπορούν να μεταμορφώνονται σε άλλα, πιο εξειδικευμένα κύτταρα.

Έτσι, οι επιστήμονες έκαναν τα συγκεκριμένα κύτταρα να μετατρέπονται σε ραβδία ( κύτταρα που ανιχνεύουν το φως). Εν συνεχεία εμφύτευσαν τα ραβδία στα τυφλά τρωκτικά, τα οποία παρουσίασαν μερική αποκατάσταση της όραση τους.

Η τεχνική αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί στα άτομα που πάσχουν από εκφύλιση ωχράς κηλίδας, καθώς επίσης και στα άτομα με μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Μοιραστείτε το :