Οπτικό σύνδρομο υπολογιστών – Αντιμετώπιση

0

Η εξέλιξη της τεχνολογίας ήταν αυτή που οδήγησε τον άνθρωπο σε πολύωρη χρήση του ηλεκτρονικού του υπολογιστή, είτε αυτό συμβαίνει εν ώρα εργασίας, ή εν ώρα χαλάρωσης. Το χειρότερο ωστόσο είναι ότι υπάρχουν μικρά παιδιά που περνούν ατέλειωτες ώρες μπροστά σε μια οθόνη.

Η κατάσταση αυτή επηρεάζει αρνητικά την υγεία του ανθρώπου, προκαλώντας προβλήματα στους μύες , στον σκελετό, ακόμα και στα μάτια. Τα δυσάρεστα συμπτώματα της πολύωρης χρήσης ενός υπολογιστή προέρχονται από το γνωστό «οπτικό σύνδρομο υπολογιστών».

Το οπτικό σύνδρομο υπολογιστών καθορίζεται από το μέγεθος της κόπωσης που βιώνει ο οργανισμός, με παράγοντες τον φωτισμό της οθόνης, την απόσταση του χρήστη από την οθόνη, την στάση του σώματος, μέχρι και την γωνία του κεφαλιού.

Ο οφθαλμίατρος είναι αυτός που μπορεί εύκολα να καταλάβει την ύπαρξη αυτού του συνδρόμου, με μια απλή εξέταση των ματιών. Τα συμπτώματα του συνδρόμου αυτού είναι η κόπωση των ματιών, οι πονοκέφαλοι, η θαμπή όραση, ο πόνος στον αυχένα και στον ώμο, ακόμα και η ξηροφθαλμία.

Πως μπορείτε να απαλλαγείτε από το οπτικό σύνδρομο υπολογιστών;

Με τις παρακάτω πρακτικές μπορούν εύκολα να μειωθούν τα συμπτώματα του συνδρόμου, ακόμα και να γίνει πρόληψη.

  • Ο χρήστης του H/Υ θα πρέπει να βεβαιωθεί πως ο φωτισμός εντός δωματίου είναι άνετος και προφυλάσσεται από το θάμβος της οθόνης.
  • Τοποθέτηση της οθόνης σε τέτοιο σημείο ώστε το κεφάλι του χρήστη να βρίσκεται σε άνετη και φυσική κατάσταση εν ώρα εργασίας.
  • Θα πρέπει να υπάρχουν μικρά διαλείμματα ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Λίγα λεπτά μακριά από τον υπολογιστή παίζουν καθοριστικό ρόλο.
  • Θα πρέπει η καρέκλα να είναι άνετη και να υπάρχει στήριγμα για τον αυχένα και την πλάτη.
Μοιραστείτε το :