Πως η όραση επηρεάζεται από το φύλο

0

Σύμφωνα με έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από την ψυχολόγο Έλεν Στάνσι του Κολεγίου Χάμερσμιθ του Δυτικού Λονδίνου, η όραση φαίνεται να επηρεάζεται από το ανθρώπινο φύλο.
Οι άνδρες τείνουν να βλέπουν καλύτερα σε μεγαλύτερες αποστάσεις, σε σύγκριση με τις γυναίκες οι οποίες υπερτερούν όταν κοιτάζουν ένα αντικείμενο το οποίο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το οπτικό τους πεδίο.

Αναλυτικότερα, οι άνδρες μπορούν να δουν καλύτερη την ευρύτερη εικόνα, ενώ οι γυναίκες τη λεπτομέρεια. Μια διαφορά η οποία οφείλεται στην εξέλιξη του ανθρώπινου εγκεφάλου με το πέρασμα εκατομμυρίων ετών.

Μάλιστα, οι άνδρες φαίνεται πως απέκτησαν πιο δυνατή τη μακρινή τους όραση, καθώς ήταν επιφορτισμένοι με το κυνήγι, ενώ οι γυναίκες ήταν συλλέκτριες καρπών και φρούτων και ασχολούνταν κυρίως με γεωργικές και οικιακές εργασίες. Έτσι ακόνισαν την όραση τους σε πιο κοντινές αποστάσεις.

Τα πειράματα έδειξαν επίσης, πως η όραση των γυναικών υπερτερεί όταν βλέπουν κάτι σε ακτίνα έως και μισού μέτρου, ενώ από την άλλη πλευρά η όραση των αντρών υπερτερεί όταν κοιτάζουν ένα αντικείμενο το οποίο βρίσκεται σε απόσταση από ένα μέτρο και πάνω.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα προηγούμενων ερευνών της νευροεπιστήμης, στον ανθρώπινο εγκέφαλο υπάρχουν δυο μονοπάτια επεξεργασίας των οπτικών πληροφοριών, ένα για τις μακρινές αποστάσεις και ένα για τις κοντινές.

Μοιραστείτε το :