Η όραση του σκύλου σας – Πόσο καλά βλέπει;

0

Ο καταρράκτης αποτελεί την συνηθέστερη αιτία τύφλωσης των μικρών ζωών, συνεπώς και των σκύλων. Ο κρυσταλλοειδής φακός του οφθαλμού αλλάζει την ιστολογική του δομή με αποτέλεσμα την απώλεια της όρασης.

Ο καταρράκτης αποτελεί μια συχνή ασθένεια των σκύλων, σε αντίθεση ωστόσο με τις γάτες οι οποίες σύμφωνα με έρευνες, εμφανίζουν σπάνια την συγκεκριμένη οφθαλμολογική πάθηση. Ο καταρράκτης δεν εμφανίζεται μόνο στους ηλικιωμένους σκύλους, αλλά ακόμα και στα σκυλιά νεώτερης ηλικίας και ανάλογα με την ηλικία εμφάνισης, ο καταρράκτης μπορεί να είναι γεροντικός, νεανικός, ή συγγενής.

Τα αίτια εμφάνισης της πάθησης μπορεί να είναι η κληρονομικότητα, κάποιος τραυματισμός του οφθαλμού, η προχωρημένη ηλικία, καθώς επίσης και η ύπαρξη μιας άλλης πάθησης η οποία οδηγεί σε καταρράκτη (διαβήτης).

Όσα σκυλιά υποφέρουν από σακχαρώδη διαβήτη μπορούν να εμφανίσουν καταρράκτη μέσα σε λίγες ημέρες. Για αυτό γενικά θεωρείται πως δεν θα πρέπει να δίνονται γλυκά στους σκύλους.

Η θεραπεία για τον καταρράκτη είναι χειρουργική και αποτελεί επέμβαση ρουτίνας, ωστόσο, ο κτηνίατρος θα πρέπει να είναι ειδικευμένος στην οφθαλμολογία των μικρών ζώων.

Η χειρουργική επέμβαση του καταρράκτη πρέπει να γίνεται άμεσα στους σκύλους που παρουσιάζουν την συγκεκριμένη πάθηση, πριν δηλαδή ο φακός των οφθαλμών τους γίνει κατάλευκος, ενώ η έγκαιρη αφαίρεση του φακού κάνει δυνατή την τοποθέτηση του τεχνητού ενδοφακού.

Μοιραστείτε το :