Αμβλυωπία και παιδί

0

Με τον όρο αμβλυωπία ονομάζουμε κάθε κατάσταση μειωμένης οπτικής οξύτητας ενός κατά τα άλλα φυσιολογικού ματιού, που δεν βελτιώνεται με τη χρήση γυαλιών και οφείλεται σε μη φυσιολογική ανάπτυξη της όρασης κατά την παιδική ηλικία. Επειδή η αμβλυωπία είναι συνήθως πρόβλημα ανάπτυξης βρεφικής όρασης, τα συμπτώματα της κατάστασης μπορεί να είναι δύσκολο να διακριθούν.

Στην αμβλυωπία το πρόβλημα εντοπίζεται στον εγκέφαλο. Τα εγκεφαλικά κύτταρα, τα οποία είναι συνδεδεμένα με το αμβλυωπικό μάτι, δεν δέχονται οπτικά ερεθίσματα και χάνουν σταδιακά τη λειτουργικότητά τους.

Ο χρυσός κανόνας στην αντιμετώπιση της αμβλυωπίας είναι «όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη έναρξη της θεραπείας». Οποιαδήποτε καθυστέρηση μπορεί να στοιχίσει στην όραση του παιδιού, ενώ μετά την ηλικία των 7 ετών τα περιθώρια βελτίωσης στενεύουν δραματικά.

Στις περιπτώσεις αμβλυωπίας λόγω ανισομετρωπίας, επειδή υπήρχε κάποια οπτική λειτουργία (έστω και διαταραγμένη), μπορούν να βελτιωθούν με τη συνταγογράφηση γυαλιών ή φακών επαφής ακόμη και σε ηλικίες μεγαλύτερες των 7 ετών, ορισμένες φορές και μέχρι τα 12.

Το παραπάνω όμως δεν ισχύει στις περιπτώσεις της αμβλυωπίας λόγω στραβισμού, όπου ακόμη και μετά τη χειρουργική ευθυγράμμιση των ματιών η όραση στο μάτι που στράβιζε δεν φαίνεται να βελτιώνεται από μόνη της. Σε αυτές τις περιπτώσεις σκοπός μας είναι να αναγκάσουμε το παιδί να χρησιμοποιεί περισσότερο το αμβλυωπικό μάτι και ο μόνος τρόπος, για να το επιτύχουμε αυτό, είναι η κάλυψη ή η θόλωση του «καλού» ματιού.

Η κάλυψη του υγιούς ματιού έχει ως σκοπό τον εξαναγκασμό του παιδιού στο να χρησιμοποιήσει το ασθενέστερο μάτι του και είναι η παλαιότερη πρακτική για την αντιμετώπιση της αμβλυωπίας. Παρότι  έχουν προταθεί κάποιες νεώτερες μέθοδοι, που προσπαθούν να επιτύχουν το ίδιο αποτέλεσμα, η κάλυψη θεωρείται ακόμη και σήμερα η καλύτερη και πιο αποτελεσματική θεραπεία.

Η κάλυψη συνεχίζεται, μέχρι το αμβλυωπικό μάτι φτάσει την οπτική οξύτητα του υγιούς, ή έστω μέχρι να σταματήσει περαιτέρω να βελτιώνεται. Όλο αυτό το διάστημα η παρακολούθηση από τον οφθαλμίατρο πρέπει να είναι τακτική.

Μοιραστείτε το :