Τα παιδιά που παίζουν εκτός σπιτιού κινδυνεύουν λιγότερο από μυωπία

0

Σύμφωνα με νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία, τα παιδιά που παίζουν στην ύπαιθρο, έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μυωπία.

Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της παραπάνω οφθαλμικής νόσου. Στη μελέτη που διοργάνωσαν ερευνητές του πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, συνέκριναν παιδιά από την Κίνα που μεγάλωσαν στο Σίδνεϊ, με παιδιά από την Κίνα που μεγάλωσαν στη Σιγκαπούρη.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το επίπεδο της μυωπίας μεταξύ των παιδιών στο Σίδνεϊ ήταν 3%, σε σύγκριση με το 29% εκείνων που ζούσαν στη Σιγκαπούρη. Στην Αυστραλία, τα παιδιά περνούσαν περίπου 13 ώρες στην ύπαιθρο ανά εβδομάδα, ενώ στη Σιγκαπούρη μόλις 3 ώρες.

Σύμφωνα με την Δρ. Κάθριν Ρόουζ, η μυωπία δεν έχει σχέση με την εθνικότητα, αλλά με τον τρόπο ζωής. Τα παιδιά που παίζουν εκτός σπιτιού δέχονται την ευεργετική δράση του φυσικού φωτός στους οφθαλμούς τους, σε αντίθεση με τα παιδιά που παραμένουν στα σπίτια τους πολλές ώρες και αυτό διότι το φως δεν φθάνει στον αμφιβληστροειδή. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το φως του ηλίου απελευθερώνει ντοπαμίνη στον αμφιβληστροειδή, μια ουσία που δρα ως νευροδιαβιβαστής.

Οι ειδικοί συστήνουν τα παιδιά να βρίσκονται εκτός σπιτιού τουλάχιστον 10 ώρες την εβδομάδα, έτσι ώστε να προληφθεί η ανάπτυξη της μυωπίας.

Δυσοίωνες, ωστόσο είναι οι προβλέψεις σχετικά με αυτή την οφθαλμολογική νόσο, μιας και ειδικοί εκτιμούν πως μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας, θα πάσχουν από μυωπία τουλάχιστον το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού.

Μοιραστείτε το :