Αυτά είναι τα πέντε πιο σπάνια χρώματα των οφθαλμών

1

Τα μάτια για πολλούς αποτελούν τον καθρέπτη της ψυχής και συνήθως είναι το πρώτο πράγμα που προσέχει κανείς όταν κοιτάζει ένα πρόσωπο. Τα καστανά, τα μαύρα και τα γαλάζια, καθώς επίσης και μια ομάδα χρωματικών αποχρώσεων, θεωρούνται ιδιαίτερα σπάνια.
Κάποιες ασθένειες ή γενετικές μεταλλάξεις, ωστόσο, μπορούν να επηρεάσουν τη μελανίνη, προκαλώντας έναν περίεργο, εξωτικό χρωματισμό στους οφθαλμούς. Σας παρουσιάζουμε τους πέντε τόνους χρωμάτων των οφθαλμών που θεωρούνται ιδιαίτερα παράξενοι.

Πράσινο

Πράσινο

Όλοι γνωρίζουμε κάποιον με πράσινα μάτια, ωστόσο κανέναν με αυτή την παράξενη πράσινη απόχρωση, καθώς μόνο το 2% του πληθυσμού έχει αυτό το χρώμα στους οφθαλμούς του. Θωρείται συνηθισμένο χρώμα στις χώρες όπως η Ισλανδία και η Ουγγαρία. Επίσης κάποιες ομάδες πληθυσμών της Ασίας φαίνεται να έχουν το παραπάνω χρώμα, όπως οι Παστούν, στους οποίους άνηκε και η μικρή κοπέλα που φωτογραφήθηκε για το εξώφυλλο του περιοδικού «National Geographic».

Πορτοκαλί

Πορτοκαλί

Το κιτρίνισμα αυτό στους οφθαλμούς, μπορεί να συναντηθεί σε Ευρωπαϊκές χώρες, καθώς επίσης και στη Βραζιλία, αλλά και σε διάφορα μέρη της Ασίας. Οι γιατροί ακόμα δεν έχουν βρει την εξήγηση για την χρωματική αυτή απόχρωση των οφθαλμών.

Βιολετί

Βιολετί

Το συγκεκριμένο χρώμα έγινε ευρέως γνωστό, καθώς ήταν το χρώμα των ματιών της Λίζ Τέιλορ. Είναι συχνό στα άτομα που πάσχουν από λευκοπάθεια, ωστόσο παρατηρείται και σε άτομα που δεν εμφανίζουν το πρόβλημα αυτό, όπως άλλωστε και η παραπάνω γνωστή ηθοποιός.

Μαύρο

Μαύρο

Όταν μιλάμε για μαύρα μάτια, εννοούμε τους οφθαλμούς αυτούς οι οποίοι είναι τόσο μαύροι, ώστε να μην μπορεί να γίνει εμφανής ούτε η ίριδα. Μόνο το 1% του πληθυσμού έχουν το παραπάνω χρώμα ματιών και συναντάται πιο συχνά σε άτομα αφρικάνικης καταγωγής και ασιάτες.

Κόκκινο

Κόκκινο

Το κόκκινο χρώμα του οφθαλμούς εμφανίζεται στα άτομα που πάσχουν από αλβινισμό. Η ίριδα δεν διαθέτει καθόλου μελανίνη και οι ακτίνες του ηλίου καθώς εισέρχονται στον οφθαλμό, αντικατοπτρίζουν την αιμοσφαιρίνη στα αιμοφόρα αγγεία, δίνοντας και αυτή την απόχρωση.

Μοιραστείτε το :
  • ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΟΨΟΝΙΔΗΣ

    Γιάννης χοψονιδης