Γιατί τα περισσότερα Κινεζάκια φορούν γυαλιά μυωπίας;

0

Πρόκειται για ένα θέμα κοινωνικό και όχι γενετικό. Στο Πεκίνο υπάρχουν διαθέσιμα χιλιάδες είδη και μεγέθη γυαλιών οράσεως και λίγα λεπτά αρκούν για να εξαφανιστούν από τα ράφια.

Πρόκειται για μια περίεργη αλλά πραγματική κατάσταση, όπου οι Κινέζοι κάνουν χρήση των γυαλιών οράσεως, ώστε να ενισχύσουν την όραση τους. Μια κατάσταση ωστόσο που αυξάνεται δραματικά.

Το 1979 λιγότεροι από το 1/3 των ατόμων ηλικίας από 16 έως 18 αντιμετώπιζαν προβλήματα στην όραση τους. Τώρα το 4/5 αντιμετωπίζει προβλήματα στην όραση του και το ποσοστό αυξάνεται δραματικά, ειδικά στις αστικές περιοχές. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του “ Economist” το 1/5 από τα άτομα αυτά, πάσχουν από υψηλή μυωπία.

Η συχνότητα εμφάνισης της μυωπίας είναι ιδιαίτερα υψηλή στην Ανατολική Ασία, καθώς πλήττει έως και το 90% των έφηβων. Η Σιγκαπούρη, η Νότια Κορέα και η Ταιβάν, αποτελούν τις χώρες με την υψηλότερη εμφάνιση της νόσου.

Σύμφωνα με μελέτη του 2012 η αύξηση του ποσοστού της μυωπίας στους εφήβους, οφείλεται στο χρόνο που δαπανούν τα παιδιά στις σπουδές, καθώς και τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών. Συνήθειες που εντοπίζονται πιο συχνά σε οικογένειες με υψηλό εισόδημα. Στην Ανατολική Ασία για την κατάσταση αυτή οφείλεται η αύξηση των εισοδημάτων αλλά και τα εκπαιδευτικά πρότυπα.

Κύριος λόγος εμφάνισης της μυωπίας είναι το χαμηλό ποσοστό της ώρας που περνά ένα παιδί στον εξωτερικό χώρο. Η έκθεση στο φως την ημέρας βοηθά τον αμφιβληστροειδή να απελευθερώσει μια χημική ουσία που επιβραδύνει την αύξηση του αξονικού μήκους του οφθαλμού, δηλαδή της μυωπίας.

Μοιραστείτε το :