Πότε τα δάκρυα δεν είναι αθώα;

0

Οι περισσότεροι έχουν ταυτίσει την ύπαρξη των δακρύων με στιγμές συγκινησιακής φόρτισης, και αγνοούν το ότι τα δάκρυα υπάρχουν ώστε να προστατεύουν τους οφθαλμούς.

Το δακρυϊκό υγρό είναι αυτό που προφυλάσσει τα μάτια από την ξηρότητα, τις σκόνες και από τα μικρόβια, ενώ διευκολύνει τις κινήσεις των βλεφάρων. Σε περιπτώσεις ωστόσο που το δακρυϊκό υγρό ξεχειλίζει εκτός ματιού, τότε έχουμε τη λεγόμενη δακρύρροια.

Η δακρύρροια προκαλείται έπειτα από κάποιο σοβαρό ερεθισμό, καθώς επίσης και από τη μη σωστή απορρόφηση των δακρύων από τον οργανισμό. Συνήθως οφείλεται στην κούραση των ματιών, τον καπνό και την ρύπανση, ενώ μπορεί να προκαλείται και από απλές καταστάσεις όπως είναι το καθάρισμα του κρεμμυδιού. Κάποιες φορές όμως η δακρύρροια μπορεί να κρύβει κάποια πάθηση.

Η υπερβολική χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή επιφέρει την δακρύρροια

Η υπερβολική κούραση των ματιών έπειτα από παρατεταμένη χρήση του Η/Υ, συχνά έχει ως αποτέλεσμα τα έντονα δάκρυα. Το γεγονός αυτό δεν κρύβει κάποια οφθαλμολογική πάθηση, ωστόσο είναι αρκετά ενοχλητικό. Μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί με την σωστή ρύθμιση του φωτισμού της οθόνης καθώς επίσης και τη χρήση ειδικών φίλτρων, τα οποία δεσμεύουν την ακτινοβολία.

Το μακιγιάζ και ο ύπνος με αυτό

Εάν το μακιγιάζ δεν αφαιρεθεί κατά την διάρκεια του ύπνου, θα προκαλέσει ερεθισμούς και τσούξιμο των οφθαλμών που με τη σειρά τους θα προκαλέσουν τα δάκρυα. Οι χρωστικές ουσίες που περιέχουν τα καλλυντικά, μπορούν και αυτά να προκαλέσουν ερεθισμό. Για αυτό συστήνεται η χρήση υποαλλεργικών καλλυντικών, αλλά και η αφαίρεση των φακών επαφής πριν το ντεμακιγιάζ σε περίπτωση που γίνεται χρήση τους.

Πρόβλημα με τους φακούς επαφής

Εάν η δακρύρροια κάνει την εμφάνιση της την στιγμή που γίνεται χρήση φακών επαφής τότε αυτή οφείλεται σε κάποια μόλυνση εξαιτίας της κακής απολύμανσης τους, σε κάποιο μικρόβιο που μεταφέρθηκε από τα χεριά στο φακό, ή να εκδηλώνεται αλλεργία από τα συστατικά του καθαριστικού ορού των φακών.

Οι σοβαρότερες παθήσεις ωστόσο που φανερώνονται μέσω των δακρύων είναι το γλαύκωμα, η ιρίτιδα, οι επιπεφυκίτιδες και η βλεφαρίτιδα. Επίσης η χαλάρωση του ιστού των βλεφάρων, ο ερεθισμός κάποιων νεύρων και η ξηρότητα των οφθαλμών που προκαλεί το κρύο, μπορεί να εμφανίσουν την δακρύρροια.

Μοιραστείτε το :