Πρεσβυωπία

0

Πρεσβυωπία αποκαλείται η δυσκολία ευκρινούς εστίασης σε κοντινά αντικείμενα, όπως είναι το διάβασμα εφημερίδας ή η αναγνώριση αριθμών τηλεφωνικής κλήσης. Η πρεσβυωπία είναι μια φυσιολογική εξέλιξη του οπτικού συστήματος η οποία εκδηλώνεται σε άτομα άνω τον 40 ετών.

Στην πρεσβυωπία παρατηρείται απώλεια της ελαστικότητας του κρυσταλοειδή φακού αλλά και αύξηση του μεγέθους του. Επίσης η μείωση της κινητικότητας του ακίνητου μυ, μας εμποδίζει στο να βλέπουμε αρχικά σε κοντινή απόσταση και αργότερα σε μακρινή.

Ποια είναι τα συμπτώματα της πρεσβυωπίας και που οφείλεται;

Τα συμπτώματα αυτής της νόσου είναι η αδυναμία ανάγνωσης σε κανονική απόσταση, η οπτική κόπωση και οι πονοκέφαλοι, οι οποίοι προκαλούνται έπειτα από παρατεταμένη ανάγνωση ή εργασία των ματιών σε κοντινή απόσταση.

Η πρεσβυωπία προκαλείται έπειτα από σκλήρυνση του φακού του ματιού που αναπτύσσεται κατά την γήρανση. Ο φακός χάνει την ευλυγισία του με άμεσο αποτέλεσμα την ανικανότητα αλλαγής σχήματος, έτσι οι κοντινές εικόνες φαίνονται θολές. Η πρεσβυωπία εμφανίζεται σε όλους αλλά δεν επηρεάζονται όλοι με τον ίδιο βαθμό για τους παρακάτω λόγους.

Εάν ένας ασθενής είναι μύωπας από μικρή ηλικία, τότε εξακολουθεί να βλέπει καλά σε κοντινές αποστάσεις , βγάζοντας τα γυαλιά που του έχουν δοθεί για την συγκεκριμένη πάθηση. Ακόμα και από τα γυαλιά της μακρινής του όρασης, μπορεί να εστιάζει πιο καλά κοντά σε σύγκριση με έναν που πάσχει από πρεσβυωπία αλλά δεν είναι μύωπας. Το πλεονέκτημα αυτό όμως χάνεται όταν ο μύωπας χρησιμοποιήσει φακούς επαφής αντί για γυαλιά οράσεως.

Ένας ασθενής που δεν έχει σε σημαντικό βαθμό διαθλαστική ανωμαλία ( μυωπία, αστιγματισμό), διατηρεί σε φυσιολογικά επίπεδα την μακρινή του όραση μετά τα 40. Εξακολουθεί επίσης να διατηρεί σε φυσιολογικά επίπεδα την κοντινή του όραση.

Εάν ο πρεσβύωπας έπασχε από υπερμετρία αντιμετωπίζει σε μεγάλο βαθμό πρόβλημα σε κοντινή εστίαση. Ο ασθενής που έπασχε από υπερμετρία σε μεσαίο και μεγάλο βαθμό, θα χρειαστεί πρεσβυωπική διόρθωση πιο νωρίς από έναν μύωπα, καθώς τα γυαλιά για την υπερμετρία επιβαρύνουν σε μεγάλο ποσοστό την κοντινή όραση. Ένα πρόβλημα ωστόσο που αντιμετωπίζεται με χρήση φακών επαφής.

Πως αντιμετωπίζετε η πρεσβυωπία;

Ένας ασθενής που δεν έχει σε μεγάλο βαθμό διαθλαστική ανωμαλία και μπορεί να έχει καλή μακρινή όραση, μπορεί να αντιμετωπίσει την πρεσβυωπία με την χρήση γυαλιών αποκλειστικά για αυτήν τη νόσο. Στα άτομα όμως που χρησιμοποιούν γυαλιά για μακρινή όραση, θα τους προστεθεί και άλλος ένας φακός για κοντινή εστίαση.

Παρότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικοί πρόοδοι στον τομέα θεραπείας της νόσου αυτής, δεν υπάρχει μακροπρόθεσμος αποτελεσματικός τρόπος αποκατάστασης της μακρινής αλλά και κοντινής όρασης, όπως θα συνέβαινε σε νεαρά άτομα. Έχουν γίνει ήδη πολλές προσπάθειες για την διόρθωση της νόσου, είτε χειρουργικά, είτε με λέιζερ, αλλά καμία από τα δυο μεθόδους δεν είχε ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Οι καινούργιοι μέθοδοι είναι η χρήση λέιζερ με ραδιοσυχνότητες και οι χειρουργικές επεμβάσεις όπου τοποθετούν φακούς εντός του οφθαλμού στη θέση του φυσικού φακού. Δυο μέθοδοι πολλά υποσχόμενοι που ακόμα βρίσκονται σε στάδιο εξέλιξης. Η τέλεια λύση όμως δεν έχει βρεθεί ακόμα.

Αξίζει να σημειωθεί πως με οποιοδήποτε τρόπο και εάν γίνει αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας, η χρήση καλού φωτισμού σε στιγμές κοντινής εργασίας των ματιών, κρίνεται απαραίτητη για την επίτευξη της κοντινής όρασης.

Μοιραστείτε το :