Μάιος – Μήνας ευαισθητοποίησης για την πρόληψη της τύφλωσης από την UV ακτινοβολία

0

Σικάγο – Ο μήνας Μάιος έχει ονομαστεί ως ο μήνας ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με την πρόληψη της τύφλωσης από την UV ακτινοβολία. Στόχος η ενημέρωση και η εκπαίδευση του κοινού σχετικά με τους κινδύνους της υπεριώδης ακτινοβολίας, καθώς επίσης και η παροχή των αναγκαίων μέτρων για τη διατήρηση και την προστασία της υγιής όρασης.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών, καθώς επίσης και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, η υπεριώδη ακτινοβολία προερχόμενη από τον ήλιο αλλά και από άλλες τεχνητές πηγές (τεχνητό μαύρισμα), ευθύνεται για την ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος.

Ο καταρράκτης , ο οποίος αποτελεί μια από τις σοβαρότερες οφθαλμολογικές παθήσεις, συνδέεται άμεσα με την ηλιακή ακτινοβολία. Το ηλιακό έγκαυμα του κερατοειδούς χιτώνα, το πτερύγιο, η εκφύλιση ωχράς κηλίδας, καθώς επίσης και η ανάπτυξη καρκίνου στην περιοχή των βλεφάρων, αποτελούν συνέπειες της έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Η υπεριώδη ακτινοβολία διαχωρίζεται σε δυο τύπους, την UV-A και την UV-B ακτινοβολία. Η UV-A ακτινοβολία παρουσιάζει χαμηλότερη ενέργεια, ενώ μπορεί να διεισδύσει εντός του οφθαλμού και να τραυματίσει την ωχρά κηλίδα. Η UV-B ακτινοβολία, θεωρείται ως η πιο επικίνδυνη, καθώς απορροφάται από τον κερατοειδή και τον φακό του οφθαλμού, προκαλώντας βλάβη στους ιστούς. Σύμφωνα με μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Case Western Reserve και χρηματοδοτήθηκε από το National Eye Institute, το υπεριώδεις φως μπορεί να υποκαταστήσει το οξυγόνο, προκαλώντας οξειδωτικές αντιδράσεις στο φακό.

Για να προστατευθείτε από τις βλαβερές ακτίνες του ηλίου, θα πρέπει να λάβετε προληπτικά μέτρα, όπως είναι η χρήση των γυαλιών ηλίου.
Σύμφωνα με τον Hugh R. Parry, θα πρέπει να ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας στο να υιοθετήσουν ακόμα πιο υγιεινές συνήθειες για την προστασία της όρασης τους από τις βλαβερές ακτίνες του ηλίου, ενώ και εμείς θα πρέπει να λάβουμε όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα που θα μας προστατέψουν από τις σοβαρές οφθαλμολογικές παθήσεις, οι οποίες προκαλούνται από την ηλιακή ακτινοβολία.

Μοιραστείτε το :