“Tips” για την προστασία και φροντίδα των ματιών

0

Η προστασία και φροντίδα των ματιών μας αποτελεί έναν από τους πλέον σημαντικούς παράγοντες, που συμβάλλουν στην ποιότητα της ζωής μας.

Ορισμένες ασθένειες ματιών,  εμφανίζονται σε τουλάχιστον έναν στους έξι ενήλικες ηλικίας 45 χρονών και άνω. Και φυσικά το ρίσκο απώλειας της όρασης αυξάνεται  παράλληλα με την ηλικία.

Στην πραγματικότητα, εκτιμάται από την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας, ότι περισσότεροι από 43 εκατομμύρια Αμερικάνοι θα παρουσιάσουν ασθένειες, που σχετίζονται με την όρασή τους, μέχρι και το 2020.

Ωστόσο η προστασία και η φροντίδα των ματιών με την πάροδο των χρόνων, μπορεί να γίνει εύκολα και απλά, ακολουθώντας κάποια σημαντικά tips, που θα συμβάλλουν στη διατήρηση της καλής υγείας των ματιών.

1.Ανακαλύψτε, εάν ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου για ασθένειες, που σχετίζονται με την όραση.

Ενημερωθείτε για το οικογενειακό σας ιστορικό. Υποφέρει κάποιος στο οικογενειακό σας περιβάλλον από διαβήτη ή από υψηλή πίεση του αίματος; Είστε ηλικίας άνω των 65 ετών; Οποιoδήποτε από αυτά τα χαρακτηριστικά αυξάνει τον κίνδυνο παρουσίασης ασθενειών, που σχετίζονται με την όραση.

2.Κάντε συχνά ιατρικό έλεγχο και εξετάσεις, εάν ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

Συγκεκριμένα  ο διαβήτης και η υψηλή πίεση του αίματος μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια όρασης από διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, εκφύλιση της ωχράς κηλίδας ακόμα και αποκόλληση του κερατοειδούς χιτώνα.

Για την αντιμετώπιση των παραπάνω συμπτωμάτων θεωρείται αναγκαίος ο συχνός ιατρικός έλεγχος καθώς και η άμεση επίσκεψη στον οφθαλμίατρο.

3.Αναζητήστε προειδοποιητικές αλλαγές στην όρασή σας

Αν αρχίσατε να παρατηρείτε αλλαγές στον τρόπο που βλέπετε, θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα στο γιατρό σας. Η διπλωπία, η θολή όραση, το να βλέπει κανείς τα αντικείμενα κίτρινα ή το να βλέπει ένα φωτοστέφανο στο οπτικό του πεδίο ακόμα και όταν παρατηρείται πόνος κατά την διάρκεια της κίνησης του ματιού είναι μερικά από τα συμπτώματα, που θα σας οδηγήσουν στον οφθαλμίατρο άμεσα, ώστε να διαγνωσθεί το αίτιο της εμφάνισης  των παραπάνω συμπτωμάτων. Η διάρκεια των συμπτωμάτων είναι ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας για την όποια εκτίμηση της κατάστασης από τον ειδικό.

4.Ακολουθείστε μία υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή

Έρευνες έχουν δείξει ότι η πλούσια διατροφή σε αντιοξειδωτικά μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο παρουσίασης καταρράκτη. Μία διατροφή δηλαδή πλούσια σε φρούτα και πράσινα λαχανικά.

Ακόμα, η συχνή κατανάλωση ψαριού με τα πολύτιμα Ωμέγα-3 λιπαρά και η κατανάλωση ξηρών καρπών, συμβάλλουν σημαντικά στην προστασία των αιμοφόρων αγγείων των οφθαλμών. Έρευνες έχουν δείξει, ότι άτομα  προχωρημένης ηλικίας, τα οποία καταναλώνουν συχνά ψάρια και ξηρούς καρπούς, διατρέχουν λιγότερο κίνδυνο ανάπτυξης της ωχράς κηλίδας.

Τέλος, η πρόσληψη βιταμινών συμβάλλει καθοριστικά στην καλή υγεία των ματιών.

5.Ελέγξτε τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο τα μάτια σας στον οφθαλμίατρο.

Ο συστηματικός ιατρικός έλεγχος στον οφθαλμίατρο τόσο των παιδιών όσο και των ενηλίκων, συμβάλλει καθοριστικά στην προστασία και στη διατήρηση της καλής υγείας των ματιών.

6.Προστατέψτε τα μάτια σας από την επιβλαβή UV ακτινοβολία.

Οι υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου, όχι μόνο μπορούν να προκαλέσουν γήρανση στην οφθαλμική περιοχή, αλλά και σοβαρές παθήσεις, όπως είναι η εκφύλιση ωχράς κηλίδας και ο καταρράκτης. Επιλέξτε τα κατάλληλα ζευγάρια ηλίου & γυαλιά οράσεως, τα οποία μπλοκάρουν τις επιβλαβείς ακτίνες UV και τηρούν πλήρως τις προδιαγραφές καλής κατασκευής και απορροφητικότητας.

Μοιραστείτε το :