Πώς να προστατεύσετε τα μάτια σας από το γλαύκωμα

0

Συνολικά 67εκατομύρια άνθρωποι πάσχουν από γλαύκωμα παγκοσμίως, με τους μισούς πάσχοντες να μην γνωρίζουν καν ότι νοσούν και αυτό διότι πρόκειται για μια πάθηση η οποία δεν παρουσιάζει συμπτώματα στα πρώτα στάδια της. Με άλλα λόγια, 30 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν σταδιακά την όραση τους, ενώ 4.5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη χάσει «το φως τους», εξαιτίας του «ύπουλου κλέφτη».

Το γλαύκωμα αποτελεί την δεύτερη αιτία απώλεια όρασης σε παγκόσμιο επίπεδο, ωστόσο μεγάλη μερίδα του πληθυσμού δεν γνωρίζει αρκετά σχετικά με την πάθηση αυτή. Η Ελληνική Εταιρεία Γλαυκώματος με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Γλαυκώματος, τονίζει τους κινδύνου της νόσου, καθώς επίσης και τους τρόπους με τους οποίους κάποιος μπορεί να προστατεύσει τους οφθαλμούς του, από την συγκεκριμένη πάθηση.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που οργανώθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Γλαυκώματος, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας αποτελούμενο από τους: Γιώργο Μαγκουρίτσα, Δ/ντη στην Οφθαλμολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός», Αναστάσιο Γεώργιο Κώνστα, Καθηγητή Οφθαλμολογίας Α.Π.Θ και Δ/ντη στην Γ’ Οφθ/κή Κλινική Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, Φώτη Τοπούζη Καθηγητή Οφθαλμολογίας Α.Π.Θ, Πανεπιστημιακή Κλινική Νοσ/μείου ΑΧΕΠΑ, Δημήτρη Παπακωνσταντίνου Αναπληρωτή Καθηγητή Οφθαλμολογίας ΕΚΠ Αθηνών, Πανεπιστημιακή Οφθ/κη Κλινική ΠΓΝΑ «Γ.Γεννηματάς», Ανδρέα Διαγουρτά Επιμελητή στην Πανεπιστημιακή Οφθ/κη Κλινική ΠΓΝΑ «Γ.Γεννηματάς», Θέμη Καρμίρη Επιμελητή στην Οφθ/κη Κλινική 251 Γεν. Νοσ/μείου Αεροπορίας και Ιωάννη Χαλκιαδάκη Επιμελητή στην Β’ Οφθ/κή κλινική Οφθαλμιατρείου Αθηνών, επισήμανε πως στη χώρα μας ζουν περίπου 200.000 άτομα τα οποία νοσούν από γλαύκωμα και οι μισοί από αυτούς δεν έχουν καν διαγνωσθεί, ενώ εκτιμάται πως σχεδόν 40.000 άτομα θα αναπτύξουν γλαύκωμα την επόμενη πενταετία.

Σύμφωνα με τον κ. Μαγκουρίτσα, ο συχνός οφθαλμολογικός έλεγχος αποτελεί τον μοναδικό τρόπο ανίχνευσης του γλαυκώματος στα πρώτα του στάδια. Δυστυχώς όμως, ακόμα δεν υπάρχει κάποια οριστική θεραπεία, ωστόσο, η πάθηση αυτή αντιμετωπίζεται σε μεγάλο ποσοστό από φαρμακευτικές ή επεμβατικές επιλογές. Η υψηλή ενδοφθάλμια πίεση αποτελεί τον κύριο παράγοντα κινδύνου, για αυτό και θα πρέπει να ρυθμίζεται άμεσα.

Τι μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε την όραση σας από το γλαύκωμα

  • Να επισκέπτεσθε συχνά τον οφθαλμίατρο. Μην ξεχνάτε πως το γλαύκωμα αποκαλείται ως «ύπουλος κλέφτης της όρασης».
  • Συζητήστε με τους οικείους σας σχετικά με το γλαύκωμα και ενημερώστε τους για την σημασία της έγκαιρης διάγνωσης.
  • Βεβαιωθείτε πως τα άτομα της οικογένεια σας τα οποία πάσχουν από γλαύκωμα, τηρούν τις οδηγίες του οφθαλμιάτρου και λαμβάνουν σωστά τα φάρμακα τους.
Μοιραστείτε το :