Πρώτες βοήθειες – Τραυματισμός στα μάτια

0

Συχνά η ζωή με τα μικρά παιδιά επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις, για αυτό η ενημέρωση για παροχή πρώτων βοηθειών σε περίπτωση τραυματισμού, θεωρείται ως αναγκαία. Τι γίνεται όμως σε περίπτωση τραυματισμού των οφθαλμών;

Συνήθως οι οφθαλμοί φαίνονται κόκκινοι εξαιτίας της εισχώρησης ξένου αντικειμένου, ή λόγω αλλεργίας και λοίμωξης. Τα μάτια του μικρού παιδιού κινδυνεύουν από τα διάφορα ρινίσματα, όπως είναι η άμμος και το χώμα, καθώς το παιδί μπορεί να πιάσει ανά πάσα στιγμή τα μάτια του, χωρίς πρώτα να έχει καθαρίσει τα χέρια του. Συχνά παρατηρείται τραυματισμός της μεμβράνης που καλύπτει τον βολβό, τραυματισμός που οφείλεται συνήθως στα αιχμηρά αντικείμενα.

Τι θα πρέπει να κάνω σε περίπτωση που παρατηρήσω ρινίσματα στο εσωτερικό μέρος των ματιών του παιδιού μου;

Σε περίπτωση που παρατηρήσετε ρινίσματα στο εσωτερικό μέρος των ματιών του παιδιού σας, θα πρέπει άμεσα να το εμποδίσετε από το να τα τρίψει και να τα ξεπλύνετε αμέσως με φυσιολογικό ορό ή με άφθονο καθαρό νερό. Εάν το μάτι έχει τραυματιστεί, θα πρέπει να το σκεπάσετε με αποστειρωμένη γάζα, την οποία θα πρέπει να στερεώσετε με επιδέσμους. Επειδή όμως η κινήσεις του μη τραυματισμένου ματιού, θα παρασύρουν και το άλλο, με αποτέλεσμα τον έντονο πόνο, καλό θα ήταν να καλύψετε και άλλο μάτι.

Σε περίπτωση που το παιδί σας εμφανίζει διαυγές και αραιό οφθαλμικό έκκριμα ( τσίμπλες), θα πρέπει να κάνετε κομπρέσες με αποστειρωμένες γάζες και φυσιολογικό ορό. Σε περίπτωση που οι οφθαλμοί του παιδιού παρουσιάζουν μόλυνση, απευθυνθείτε στον παιδίατρο για συνταγογράφιση της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής.

Μοιραστείτε το :