Η ψηφιακή πυξίδα που βοηθά τους τυφλούς ποντικούς να δουν

0

Μια ψηφιακή πυξίδα, η οποία αναπτύχθηκε από Ιάπωνες επιστήμονες, φαίνεται πως στάθηκε αρκετή στο να βοηθήσει τους τυφλούς ποντικούς να κινηθούν σε λαβύρινθους με μεγάλη ευκολία.

Η νέα έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε σε τυφλούς ποντικούς, υποδεικνύει πως μια ψηφιακή πυξίδα μπορεί μελλοντικά να παίξει καθοριστικό ρόλο ως προς τη βοήθεια των τυφλών ατόμων.

Οι Ιάπωνες επιστήμονες, οι οποίοι επικόλλησαν έναν μικροδιεγέρτη και μια ψηφιακή πυξίδα στον εγκέφαλο των εν λόγω ποντικών, κατάφεραν να κάνουν τους τυφλούς ποντικούς να κινηθούν με άνεση σε λαβύρινθους. Η πυξίδα αντιμετώπισε άμεσα το σημείο κατεύθυνσης των ποντικών, δημιουργώντας ηλεκτρικούς παλμούς.

Εν συνεχεία, οι τυφλοί ποντικοί οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν να αναζητούν την τροφή τους σε λαβύρινθο σχήματος «Τ», πέρασαν στο επόμενο πιο δύσκολο επίπεδο. Σε έναν ακόμα πιο δύσκολο λαβύρινθο, οι ποντικοί έμαθαν να κάνουν χρήση της συσκευής για τον προσανατολισμό τους. Η επίδοση τους θυμίζει κατά πολύ τις κινήσεις των ποντικών με φυσιολογική όραση.

Αξίζει να σημειωθεί, πως τα ευρήματα τα οποία προέρχονται από πειράματα σε ζώα, δεν αφορούν πάντα και τους ανθρώπους, ωστόσο, υποδεικνύουν πως ένα παρόμοιο σύστημα θα μπορούσε να βοηθήσει τα άτομα με απώλεια όρασης. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, η συσκευή θα μπορούσε να επικολληθεί στα μπαστούνια, τα οποία χρησιμοποιούν τα άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρά οφθαλμολογικά προβλήματα.

Ο ερευνητής Yhji Ikegaya, δήλωσε έκπληκτος με την συμπεριφορά των τυφλών ποντικών, οι οποίοι μέσα σε ένα διάστημα δυο ημερών, κατόρθωσαν να κατανοήσουν μια νέα αίσθηση την οποία μέχρι πρότινος, δεν γνώριζαν.

Μοιραστείτε το :