Περιφερειακή όραση

0

Η περιφερειακή όραση είναι ένα ανθρώπινο χαρακτηριστικό, το οποίο και βοήθησε τον άνθρωπο στην εξέλιξή του σύμφωνα με το Γαλλικό Ινστιτούτο Υγείας και Ερευνών και έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Nature Scientific Reports». Μετά από από λεπτομερή εξέταση των επιστημόνων σε 100 ανθρώπινα κρανία και 120 κρανία πιθήκων και συγκεκριμένα στις «τροχιές» ή αλλιώς τις υποδοχές των ματιών, παρατηρήθηκε ότι οι τροχιές των ανθρώπων είναι λιγότερο στραμμένες μπροστά σε σχέση με αυτές των πιθήκους (χιμπατζήδες, μπονόμπος, γορίλες και ουρακοτάγκους).

Λόγω λοιπόν της μεγαλύτερης αναλογίας πλάτους προς ύψος του ανθρώπου, μιλάμε για ευρύτερη ανθρώπινη τροχιά οπότε και αυτό μας επιτρέπει να κοιτάμε ευκολότερα στο πλάι. Αντίθετα αυτό δεν είναι εύκολο στους πιθήκους καθώς δεν βοηθά η κατασκευή του κρανίου τους.

Η θέση του ανθρώπινου ματιού σε συνδυασμό με το κρανίο καθιστά εφικτή την περιφερειακή σάρωση του περιβάλλοντος.

Πιθανότατα, όπως αξιολογείται από τους επιστήμονες, η ικανότητα της περιφερειακής όρασης είναι αυτή που να βοήθησε τον άνθρωπο να μεταναστεύσει σε άλλα μέρη. Ο άνθρωπος είχε την ικανότητα προσαρμογής λόγω του ότι μπορούσε να αναγνωρίζει πιο εύκολα το περιβάλλον και τους πιθανούς κινδύνους.

Μοιραστείτε το :