Ο σκύλος μου είναι τυφλός – Τι να κάνω;

0

Πολλοί κηδεμόνες σκύλων τρομάζουν όταν το κατοικίδιο τους χάνει την όραση του, ενώ τις περισσότερες φορές βλέπουν ως μοναδική λύση την… ευθανασία.
Σας παραθέτουμε επτά συμβουλές, οι οποίες θα βοηθήσουν τόσο τον καλύτερο σας φίλο, όσο και εσάς. Δεν θα πρέπει να ξεχνάτε όμως, πως ο σκύλος με απώλεια όρασης χρειάζεται μόνο λίγη βοήθεια από εσάς για να καταφέρει να ζήσει μια αξιοπρεπής ζωής.

1. Χρησιμοποιήστε τη μυρωδιά
Η μυρωδιά αποτελεί τη νούμερο ένα αίσθηση του σκύλου. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να χρησιμοποιήσετε διαφορετικά αρωματικά έλαια σε σημεία του σπιτιού, όπως είναι το κρεβάτι του και η πόρτα. Μυρίζοντας, θα ξέρει σε πιο σημείο βρίσκεται.

2. Μην μετακινείτε τα έπιπλα
Τα σκυλιά φτιάχνουν έναν χάρτη στο μυαλό τους για το που βρίσκεται το κάθε αντικείμενο, για αυτό μην μετακινείτε τα έπιπλα. Επίσης, καλό θα ήταν να βάζατε ειδικά μαξιλαράκια στις αιχμηρές γωνίες των επίπλων, ώστε να μην τραυματίζεται το σκυλάκι σας.

3. Χρησιμοποιήστε την υφή
Τοποθετήστε ειδικά πατάκια σε κάθε σημείο του σπιτιού, ώστε ο σκύλος πατώντας να καταλαβαίνει με το αίσθημα της υφής, σε πιο σημείο βρίσκεται. Σε περίπτωση που έχετε χαλιά, χρησιμοποιήστε πατάκια διαφορετικής υφής, ώστε ο σκύλος να νιώθει τη διαφορά. Σε περίπτωση που έχετε αυλή, φτιάξτε έναν δρόμο με πέτρες, ώστε ο σκύλος να καταλάβει πως αυτός είναι ο δρόμος του…

4. Αξιοποιήστε την ακοή του σκύλου σας
Μπορεί ο σκύλος σας να έχει χάσει την όραση του, αυτό δεν σημαίνει πως έχει χάσει και την ακοή του. Αυτό που έχετε να κάνετε είναι να του μάθετε ορισμένες εντολές, ψάχνοντας στο Internet και διαβάζοντας βιβλία σχετικά με αυτό το θέμα.

5. Αγοράστε του παιχνίδια
Αγοράστε του παιχνίδια που βγάζουν ήχους. Έτσι ο σκύλος σας θα καταλάβει πως είναι ώρα παιχνιδιού και θα τρέξει κοντά σας.

6. Να είστε προσεκτικοί όταν ο σκύλος σας έρχεται σε επαφή με άλλα σκυλιά
Επειδή ο σκύλος σας δεν μπορεί να διαβάσει την συμπεριφορά των άλλων σκύλων που βρίσκονται κοντά του, καλό θα ήταν να είστε προσεκτικοί.

7. Ηρεμήστε
Τα σκυλιά έχουν την τάση να προσαρμόζονται πιο εύκολα όταν τα αφεντικά τους ζουν την κάθε τους στιγμή. Το ότι ο σκύλος σας έχει χάσει την όραση του, δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να ζήσει αξιοπρεπώς την υπόλοιπη ζωή του.

Μοιραστείτε το :