Έρευνα: Νέα στοιχεία για τους κινδύνους από τη χρήση των φακών επαφής

0

Ερευνητές με επικεφαλής τη μικροβιολόγο Μαρία Γκλόρια Ντομίγκεθ-Μπέλο του Ιατρικού Κέντρου Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, ανακοίνωσαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας στη Νέα Ορλεάνη, πως τα άτομα τα οποία κάνουν καθημερινή χρήση των φακών επαφής τους, εμφανίζουν υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης οφθαλμικών λοιμώξεων. Οφθαλμικές λοιμώξεις, οι οποίες προκαλούνται από τη μεταφορά μικροβίων από τα χέρια, στους οφθαλμούς, μέσω των φακών επαφής.

Έπειτα από γενετικές αναλύσεις, οι ιδικοί ανακάλυψαν μεταβολές στη σύνθεση του μικροβιόματος στην οφθαλμική επιφάνεια, όσον κάνουν καθημερινή χρήση των φακών επαφής.

Σύμφωνα με την Ντομίγκεθ-Μπέλο, η έρευνα αποδεικνύει πως το να εισάγει κανείς ένα ξένο αντικείμενο στον οφθαλμό του, όπως είναι ο φακός επαφής, δεν είναι κάτι το ουδέτερο. Μάλιστα, η καθημερινή χρήση των φακών επαφής, τριπλασιάζει τον αριθμό ορισμένων βακτηριδίων, συγκριτικά με τα άτομα που δεν κάνουν χρήση των φακών επαφής. Ωστόσο, θα πρέπει να μελετηθεί εάν οι λοιμώξεις αυτές προκύπτουν από τα δάχτυλα που αγγίζουν τους φακούς επαφής ή από την πίεση που ασκούν οι φακοί επαφής πάνω στους οφθαλμούς.

Για τους παραπάνω λόγους, οι γιατροί συστήνουν καλό πλύσιμο των χεριών πριν από τη χρήση των φακών επαφής. Τακτικό πλύσιμο της θήκης των φακών επαφής και καθημερινή ανανέωση του διαλύματος. Επίσης, όσοι φορούν φακούς επαφής θα πρέπει να επισκέπτονται συχνά τον οφθαλμίατρο τους και να αλλάζουν τακτικά τους φακούς επαφής τους.

Από την άλλη πλευρά, πολλά εκατομμύρια άνθρωποι κάνουν χρήση των φακών επαφής και παρόλο την αλλοίωση των μικροβιακών κοινοτήτων στους οφθαλμούς, δεν παρουσιάζουν κανένα πρόβλημα. Εάν όμως παρουσιαστούν επιπλοκές, αυτές μπορεί να είναι πολλοί σοβαρές, ωστόσο μόλις 6 στους 100.000 καταλήγουν σε απώλεια της όρασης εξαιτίας των επιπλοκών από τη χρήση των φακών επαφής.

Μοιραστείτε το :