Ηλιακή ακτινοβολία και όραση

0

Το φως του ήλιου είναι ένα όμορφο πράγμα!
Κάνει τα λουλούδια και τα δέντρα να μεγαλώνουν, ζεσταίνει το σώμα μας και ανεβάζει τη διάθεσή μας!  Η ίδια η ζωή θα ήταν αδύνατη χωρίς τα υγιή αποτελέσματα του ήλιου.

Όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι η υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV) του ήλιου μπορεί να προκαλέσει μια ποικιλία προβλημάτων και ασθενειών στον οφθαλμό, όπως π.χ. καταρράκτη, εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας, καρκινικές αναπτύξεις στην επιφάνεια του ματιού και ακόμη και καρκίνο του ματιού και των βλεφάρων.

Δεν μπορείτε να δείτε ή να αισθανθείτε τις ακτίνες UV, αλλά είναι παρούσες όλο το χρόνο. Και ακριβώς όπως το δέρμα σας, τα μάτια σας χρειάζονται προστασία. Η ζημιά από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία είναι αθροιστική. Τα περισσότερα οφθαλμικά προβλήματα που σχετίζονται με την υπεριώδη ακτινοβολία εμφανίζονται σταδιακά μετά από πολλά χρόνια επαναλαμβανόμενης έκθεσης σε ακτίνες UV. Θα πρέπει να αναφερθεί εδώ ότι η έκθεση σε έντονο ηλιακό φως ακόμα και για λίγες μόνο ώρες μπορεί να προκαλέσει ηλιακό έγκαυμα των ματιών (φωτοκερατίτιδα). H φωτοκερατίτιδα προκαλεί σοβαρό πόνο στα μάτια, ευαισθησία στο φως και προσωρινή απώλεια της όρασης που μπορεί να διαρκέσει έως και 48 ώρες.

Σύμφωνα με την Έκθεση Προστασίας UV 2016:

Το νερό αντανακλά έως και 100% τις ακτίνες UV
Το χιόνι αντανακλά το 85%
Η ξηρή άμμος και το σκυρόδεμα αντανακλούν έως και 25%
Ακόμη και το χόρτο αντανακλά έως 3%

Σε κάθε περίπτωση πρέπει μικροί – μεγάλοι να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην έκθεση των ματιών τους στον ήλιο, να επενδύουν σε ένα ζευγάρι γυαλιών ηλίου κατάλληλο για την προστασία των ματιών τους και να προστατεύουν τα μάτια τους, για να έχουν μια ζωή υγιή μάτια.

Μοιραστείτε το :