Σύσπαση των ματιών και των βλεφάρων – Τι προκαλεί τους σπασμούς;

0

Οι συσπάσεις των ματιών, το γνωστό ως τικ με το ξαφνικό κλείσιμο των οφθαλμών ή των βλεφάρων και οι σπασμοί δεν αποτελούν μια σπάνια κατάσταση. Συνήθως εμπλέκεται η κορυφή του βλέφαρου η οποία συσπάται. Οι περισσότερες συσπάσεις των οφθαλμών έρχονται και παρέρχονται, αν και η ενοχλητική αυτή κατάσταση μπορεί να διαρκέσει για εβδομάδες ή ακόμη και μήνες.

Για να βρεθεί μια λύση για την σύσπαση των ματιών, πρέπει να προσδιοριστεί η αιτία για αυτό το ενοχλητικό πρόβλημα. Το συγκεκριμένο οφθαλμικό πρόβλημα ονομάζεται μυοκυμία και αναφέρεται στις μυϊκές συσπάσεις του βλεφάρου.

Οι συσπάσεις στους οφθαλμούς οφείλονται κατά κύριο λόγο στο άγχος, στην κατανάλωση αλκοόλ, την ξηροφθαλμία, τις αλλεργίες, την κούραση και την κατανάλωση καφεΐνης.
Οι συσπάσεις των βλεφάρων είναι καλοήθεις, που σημαίνει ότι η κατάσταση δεν είναι σοβαρή και δεν αποτελεί σημάδι ενός ιατρικού προβλήματος.

Ωστόσο, οι συσπάσεις των ματιών μπορεί επίσης να είναι δύσκολο στο να θεραπευτούν. Ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί η κατάλληλη θεραπεία είναι να γίνει κατανοητή η αιτία.
Οι πιο σοβαρές μορφές των συσπάσεων προκαλούνται από νευρολογικές παθήσεις όπως είναι ο βλεφαρόσπασμος. Η πάθηση αυτή είναι πολύ σπάνια και θα πρέπει να διαγνωστεί και να θεραπευτεί από τον οφθαλμίατρο.

Όταν το βλέφαρό σας συσπάται , μπορεί να νιώθετε ότι οι υπόλοιποι γύρω σας μπορεί να το αντιληφθούν , ο σπασμός όμως είναι τόσο λεπτός ώστε οι άλλοι να μην μπορούν να τον παρατηρήσουν.

Γιατί συσπούνται οι οφθαλμοί μας;

Στρες: Ενώ είμαστε κάτω υπό πίεση, το σώμα μας αντιδρά με διαφορετικούς τρόπους. Οι συσπάσεις των ματιών μπορεί να είναι ένα σημάδι του στρες, ειδικά όταν συνδέονται με προβλήματα όρασης, όπως η καταπόνηση των ματιών . Η ελάττωση της αιτίας για την οποία εκδηλώνεται το στρες , μπορεί να βοηθήσει στο να σταματήσουν οι συσπάσεις.

Κόπωση: Η έλλειψη ύπνου, είτε εξαιτίας του στρες ή κάποιου άλλου γεγονότος, μπορεί να προκαλέσει σπασμούς των βλεφάρων.
Καταπόνηση των ματιών: Όταν τα μάτια σας κουράζονται λόγω της υπερβολικής χρήσης του ηλεκτρονικού υπολογιστή μπορεί να παρουσιαστούν συσπάσεις.

Αν οι συσπάσεις είναι επίμονες και ενοχλητικές , θα πρέπει να επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρο για μια οφθαλμολογική εξέταση, διότι μπορεί να χρειαστεί διόρθωση της όρασης.

Εάν ξοδεύετε πολύ χρόνο στον υπολογιστή, θα πρέπει επίσης να επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρο ώστε να σας χορηγηθούν γυαλιά οράσεως για χρήση στον Η/Υ.

Η καφεΐνη και το αλκοόλ: Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνη και το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσουν συσπάσεις των οφθαλμών. Εάν τα ποσοστά της καφεΐνης που λαμβάνετε έχουν αυξηθεί, τότε θα πρέπει να μειώσετε το ποσοστό αυτό.

Ξηροφθαλμία: Περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού ηλικίας άνω των 60, αντιμετωπίζει ξηροφθαλμία, λόγω της γήρανσης. Η ξηροφθαλμία, αποτελεί μια κοινή πάθηση για τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν τους υπολογιστές ή για αυτούς που λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα (αντιισταμινικά, αντικαταθλιπτικά, κλπ). Εάν είστε κουρασμένοι ή κάτω υπό πίεση, μπορεί επίσης να αναπτύξετε ξηροφθαλμία.

Διατροφικές ανισορροπίες: Μερικές εκθέσεις δείχνουν πως η έλλειψη ορισμένων θρεπτικών ουσιών, όπως το μαγνήσιο, μπορεί να προκαλέσει σπασμούς των βλεφάρων. Παρά το γεγονός ότι οι εκθέσεις αυτές δεν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένες, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι αποτελεί μια πιθανή αιτία.

Αλλεργίες: Οι άνθρωποι που πάσχουν από οφθαλμικές αλλεργίες μπορεί να εκδηλώνουν φαγούρα, οίδημα και υγρά μάτια. Όταν τα μάτια τρίβονται, απελευθερώνεται ισταμίνη στους ιστούς του βλεφάρου. Η ισταμίνη μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις των βλεφάρων.

Μοιραστείτε το :