Τι πρέπει να ξέρετε για την σωστή φροντίδα των φακών επαφής

0

Αφού αποφασίσετε ποιο προϊόν θέλετε να δοκιμάσετε, συζητήστε με τον οφθαλμίατρο, σχετικά με την επιλογή σας. Μην αλλάξετε μάρκα μέχρι να προσδιορίσετε αν αυτή είναι συμβατή με τα υπόλοιπα προϊόντα στα οποία κάνετε χρήση, καθώς και στους φακούς επαφής σας.

Άσχετα από ποιο πρόγραμμα φροντίδας ή μάρκα διαλέξετε, να θυμάστε:

  • Ποτέ μην αγγίζετε με το καπάκι των μπουκαλιών του διαλύματος κάποια επιφάνεια, όπως είναι το σώμα σας: αυτό μπορεί να προκαλέσει μόλυνση του διαλύματος.
  • Αποφύγετε την επαφή του πόσιμου νερού με τους φακούς επαφής σας και τα αξεσουάρ τους, καθώς μπορεί να μεταφέρει επικίνδυνους μικροοργανισμούς που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές παθήσεις των οφθαλμών.
  • Να θυμάστε πως πρέπει να καθαρίζετε τα αξεσουάρ φακών επαφής σας (θήκη φακών, συσκευές καθαρισμού και απολύμανσης, κ.ο.κ), σύμφωνα με τις οδηγίες.
  • Οι θήκες φακών θα πρέπει να ξεπλένονται με καυτό πόσιμο νερό και να στεγνώνονται όταν δεν χρησιμοποιούνται. (Επειδή οι κύστες της ακανθαμοιβάδας μπορούν να είναι παρούσες στο νερό της βρύσης και να επιζήσουν για χρόνια μετά το στέγνωμα, κάποιοι οφθαλμίατροι συστήνουν να χρησιμοποιείτε μόνο διαλύματα πολλαπλών χρήσεων ή απολυμαντικά).
  • Αντικαταστήστε την θήκη των φακών σας μια φορά τον μήνα, για να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης.

Το πιο σημαντικό είναι να καθαρίζετε και να απολυμαίνετε τους φακούς επαφής σας μια φορά την ημέρα. Αν φοράτε φακούς εκτεταμένης χρήσης, καθαρίστε και απολυμάνετε τους μόλις τους αφαιρέσετε, εκτός και αν είναι σχεδιασμένοι να απορρίπτονται αμέσως μετά την χρήση. Όχι μόνο τα μάτια σας θα είναι πιο ασφαλή και υγιή, αλλά και οι φακοί επαφής σας θα είναι επίσης πιο άνετοι στη χρήση.

Μοιραστείτε το :