Συστήματα Φροντίδας Φακών Επαφής Υπεροξειδίου του υδρογόνου (HPB)

0

Tα συστήματα φροντίδας φακών με βάση το υπεροξείδιο του υδρογόνου (HPB) είναι αρκετά δημοφιλή στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ενώ τα συστήματα HPB παρέχουν αποτελεσματική απολύμανση του φακού και δεν έχουν γίνει ανακλήσεις προϊόντων μιας και δεν έχουν παρουσιαστεί λιμώξεις που να σχετίζονται με την χρήση τους, τα συστήματα αυτά έχουν την τάση να είναι πιο περίπλοκα από ό, τι τα διαλύματα φακών επαφής πολλαπλών χρήσεων που δεν χρειάζονται τρίψιμο.

Οι επαγγελματίες της φροντίδας των ματιών που συνιστούν τα συστήματα φροντίδας με βάση το υπεροξείδιο του υδρογόνου, συχνά συμβουλεύουν να καθαρίσετε πρώτα τους φακούς επαφής σας με ένα ξεχωριστό διάλυμα καθαρισμού επιφάνειας, ή να τους ξεπλύνετε με ένα αλατούχο διάλυμα. Η απολύμανση του φακού με HPB συστήματα φροντίδας φακών, μπορεί να είναι μια διαδικασία ενός σταδίου ή δύο σταδίων, ανάλογα με το προϊόν.

Και τα δύο συστήματα φροντίδας φακών ΗΡΒ ενός σταδίου και δύο σταδίων, απαιτούν την εξουδετέρωση του διαλύματος υπεροξειδίου του υδρογόνου μετά την απολύμανση του φακού αλλά και πριν την χρήση τους. Αυτό γίνεται επειδή το υπεροξείδιο του υδρογόνου είναι ένας αποτελεσματικός απολυμαντικός παράγοντας, αλλά είναι τοξικός για τον κερατοειδή και πρέπει να μετατραπεί σε φυσιολογικό αλατούχο διάλυμα με ένα μέσο εξουδετέρωσης για την αποφυγή τραυματισμού των οφθαλμών.

Στα συστήματα ΗΡΒ ενός σταδίου, οι φακοί τοποθετούνται σε μία θήκη εντός μιας κυλινδρικής θήκη φακών επαφής, η οποία γεμίζεται με ένα 3 % του διαλύματος του υπεροξειδίου του υδρογόνου. Το κάτω μέρος της θήκης περιέχει ένα στερεό δίσκο ενός υλικού που συμβάλει στην εξουδετέρωση του υπεροξειδίου του υδρογόνου.

Στα συστήματα δύο σταδίων, οι φακοί τοποθετούνται σε ένα κουτί φακών που γεμίζεται μόνο με υπεροξείδιο του υδρογόνου για μια καθορισμένη χρονική περίοδο. Ένας εξουδετερωτής προστίθεται στη συνέχεια στην θήκη για να μετατρέψει το απολυμαντικό σε αβλαβές αλατόνερο.

Τα συστήματα φροντίδας υπεροξειδίου του υδρογόνου δεν περιέχουν συντηρητικά και ως εκ τούτου, συχνά συνιστάται για χρήστες φακών επαφής που μπορεί να είναι ευαίσθητοι σε αυτά.
Τα συστήματα φροντίδας φακών με βάση το υπεροξείδιο του υδρογόνου δεν είναι απαλλαγμένα όμως από αντιπαραθέσεις.

Οι επαγγελματίες της φροντίδας των ματιών που προτιμούν διαλύματα φακών επαφής πολλαπλών χρήσεων ισχυρίζονται πως τα συστήματα HPB ενός σταδίου δεν μπορούν να εκθέσουν τους φακούς επαφής σε υπεροξείδιο του υδρογόνου για ένα επαρκές χρονικό διάστημα για την αποτελεσματική απολύμανση των ανθεκτικών μικροβίων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που προκαλούν μια σοβαρή λοίμωξη των ματιών που ονομάζεται ακανθαμοιβαδική κερατίτιδα.

Ισχυρίζονται επίσης πως τα συστήματα ΗΡΒ δύο σταδίων, ενέχουν τον κίνδυνο ότι οι χρήστες θα ξεχάσουν το βήμα εξουδετέρωσης και έτσι θα οδηγηθούν σε έναν οδυνηρό τραυματισμό των οφθαλμών με την έκθεση τους σε μη εξουδετερωμένο υπεροξείδιο του υδρογόνου.

Ένα άλλο πιθανό πρόβλημα με τα συστήματα ΗΡΒ είναι ότι αφού το υπεροξείδιο του υδρογόνου έχει εξουδετερωθεί, το διάλυμα που απομένει στην θήκη του φακού δεν έχει καμία ικανότητα απολυμάνσεως.

Μοιραστείτε το :