Τέσσερις τρόποι πρόληψης του καταρράκτη

0

Γνωρίζατε ότι ο καταρράκτης αποτελεί την πιο κοινή αιτία απώλεια όρασης σε παγκόσμιο επίπεδο και επηρεάζει κατά το πλείστον άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών; Δεν θα πρέπει όμως να ανησυχείτε, διότι ότι ηλικία και εάν διαθέτετε, μπορείτε να ακολουθήσετε τέσσερα βήματα, τα οποία βοηθούν στην πρόληψη της συγκεκριμένης οφθαλμικής νόσου ή ακόμα και να επιβραδύνουν την εξέλιξη της.

Μην περιμένετε μέχρι να πληροφορηθείτε από τον οφθαλμίατρο σας πως πάσχετε από καταρράκτη, διαβάστε τις παρακάτω συμβουλές και προστατέψτε τους οφθαλμούς σας από την «επίθεση» της συγκεκριμένης οφθαλμολογικής νόσου.

1) Αποφύγετε τις κακές συνήθειες σας

Είναι ευρέως γνωστό πως ο καπνός των τσιγάρων όχι μόνο απειλεί την υγεία των δικών σας οφθαλμών, αλλά και των ανθρώπων γύρω σας. Σύμφωνα μάλιστα με νεότερες έρευνες, το κάπνισμα αυξάνει τις πιθανότητες εκδήλωσης καταρράκτη.

Μήπως έχετε σχεδιάσει μια ακόμα βραδινή έξοδο αυτή την εβδομάδα; Αν ναι, τότε θα πρέπει να απολαύσετε τη μπύρα σας, ή το κοκτέιλ σας, με μέτρο. Όπως τα τσιγάρα, έτσι και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης του καταρράκτη.

2) Να τρώτε σωστά

Νεότερες μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με διαβήτη, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καταρράκτη. Προτιμήστε τα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά, καθώς επίσης και τα συμπληρώματα βιταμινών, εφόσον δεν λαμβάνετε τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες από τη διατροφή σας. Επίσης, προτιμήστε τις τροφές, οι οποίες είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, όπως είναι η β-καροτίνη.

3) Προστατεύστε τους οφθαλμούς σας από τον ήλιο

Μην ξεχνάτε να κάνετε χρήση των απορροφητικών γυαλιών ηλίου, έτσι ώστε να προστατέψετε τους οφθαλμούς σας από τον ήλιο. Οι υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου είναι ικανές να προκαλέσουν σοβαρότατες βλάβες στους οφθαλμούς και αποτελούν μια από τις κυριότερες αιτίες εμφάνισης καταρράκτη.

4) Επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρο σας

Ακόμα και εάν δεν παρατηρείτε καμία αλλαγή στην όραση σας, θα πρέπει να επισκέπτεσθε τακτικά τον οφθαλμίατρο σας. Οι οφθαλμολογικές εξετάσεις ρουτίνας, μπορούν να δείξουν το κατά πόσο κινδυνεύετε να εμφανίσετε σοβαρές οφθαλμολογικές παθήσεις, όπως είναι το γλαύκωμα, η εκφύλιση ωχράς κηλίδας και ο καταρράκτης.

Μοιραστείτε το :