Πως ένα τεστ όρασης ανιχνεύει τη διάσειση;

0

Ένα απλό τεστ οράσεως, σε συνδυασμό με τη χρήση ενός χρονομέτρου και κάποιων flashcards, θα μπορεί να δείξει κατά πόσο ένα παιδί έχει υποστεί διάσειση κατά τη διάρκεια της αθλητικής του δραστηριότητας.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα της μελέτης Dr Steven Galetta, ερευνητή στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, το τεστ αυτό θα δίνει την δυνατότητα στους γονείς, να καταλάβουν κατά πόσο το παιδί τους έχει υποστεί διάσειση κατά την αθλητική του δραστηριότητα, εφόσον στις δραστηριότητες αυτές δεν υπάρχει κάποιος γιατρός ή προπονητής.

Πρόκειται για ένα τόσο απλό και εύκολο στη χρήση τεστ οράσεως, το οποίο μπορεί να πραγματοποιηθεί πολύ εύκολα από τους προπονητές, ακόμα και από τους γονείς, κρίνοντας κατά αυτόν τον τρόπο κατά πόσο το παιδί επιτρέπεται να επιστρέψει στον αγωνιστικό χώρο, ή να επισκεφθεί άμεσα τον γιατρό.

Η μελέτη αυτή ονομάζεται «King-Devick test» και απαιτεί την ανάγνωση αριθμών που υπάρχουν σε μια κάρτα, από αριστερά προς τα δεξιά, όσο πιο γρήγορα γίνεται. Οι αριθμοί αυτοί έχουν γραφτεί κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να είναι δύσκολη η ανάγνωση τους σε περίπτωση που ο μικρός αθλητής έχει υποστεί διάσειση.

Οι ερευνητές εν συνεχεία, προχώρησαν και σε μια δεύτερη μελέτη για να αποδειχθεί κατά πόσο μια διάσειση επηρεάζει την όραση. Σύμφωνα με τη μελέτη αυτήν, τα μισά από τα κυκλώματα του εγκεφάλου που σχετίζονται με την όραση, μπορούν να καταστραφούν από την διάσειση.

Έπειτα από μια μικρή σχετικά εκπαίδευση, το συγκεκριμένο τεστ οράσεως μπορεί να πραγματοποιηθεί από κάθε προπονητή και γονιό, σύμφωνα με τον Δρ Ρόμπερτ Dimeff, διευθυντή της πρωτοβάθμιας φροντίδας σπορ και ιατρικής του πανεπιστημίου του Τέξας.

Μοιραστείτε το :