Τραυματισμοί των ματιών λόγω χημικών αιτιών

0

Κάθε χρόνο προκαλούνται χιλιάδες τραυματισμοί στην περιοχή των οφθαλμών λόγω χημικών αιτιών με τα προϊόντα καθαρισμού, όπως είναι οι χλωρίνες και τα απορρυπαντικά, να αποτελούν την κυριότερη αιτία.

Οι χημικές ουσίες προκαλούν έντονο πόνο σε περίπτωση που έρθουν σε επαφή με τους οφθαλμούς, ενώ τα ισχυρά εγκαύματα εντός του οφθαλμού αλλά και της γύρω περιοχής, μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και απώλεια της όρασης. Σε περίπτωση που κάποια χημική ουσία εισέλθει εντός του οφθαλμού, η κατάσταση θα πρέπει να αντιμετωπισθεί ως επείγουσα, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος μόνιμης βλάβης.
Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να γίνει πλύση του οφθαλμού με φυσιολογικό ορό ή νερό (κατά προτίμηση χλιαρό), κρατώντας το μάτι ανοιχτό και τραβώντας απαλά τα βλέφαρα.

Στα εργοστάσια και στα εργαστήρια στα οποία χρησιμοποιούνται χημικά, θα πρέπει πέρα από τις προφυλάξεις των εργαζομένων, να υπάρχουν και ειδικοί μηχανισμοί απομάκρυνσης όλων των χημικών ουσιών από τους οφθαλμούς, αλλά και από όλο το υπόλοιπο σώμα.

Θα πρέπει να γίνεται επιμελής καθαρισμός της περιοχής μεταξύ του βολβού και της εσωτερικής επιφάνειας του άνω και κάτω βλεφάρου. Σε περίπτωση που χημική ουσία εισέλθει στον οφθαλμό , θα πρέπει να τοποθετηθεί μια γάζα ή ένα καθαρό χαρτομάντιλο. Το μάτι θα πρέπει να παραμείνει κλειστό.

Σε περίπτωση που έχουν εισχωρήσει στο βολβό σωματίδια χημικής ουσίας, θα πρέπει να αφαιρεθούν από οφθαλμίατρο και σε περίπτωση που το θύμα φορά φακούς επαφής, δεν θα πρέπει για κανέναν λόγο να τους αφαιρέσει.

  • Για αβλαβείς ουσίες όπως είναι τα αντηλιακά και τα σπρέι μαλλιών, θα πρέπει να γίνει πλύση του οφθαλμού μόνο για 2-3 λεπτά.
  • Για ουσίες που προκαλούν έντονο τσούξιμο και ερεθισμό όπως είναι η χλωρίνη και το ξίδι, θα πρέπει να γίνει πλύση του οφθαλμού έως και 10 λεπτά.
  • Για οξέα, θα πρέπει να γίνει συνεχής πλύση του οφθαλμού για 10 λεπτά.
  • Για αλκάλια, θα πρέπει να γίνει συνεχής πλύση του οφθαλμού για 10 λεπτά.

Τα υλικά οικοδομής, καθώς επίσης και οι καθαριστικές ουσίες των απορρυπαντικών τα οποία περιέχουν αμμωνία, θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνα.

Η πλύση του οφθαλμού δεν θα πρέπει να γίνεται με αντίδοτα, καθώς υπάρχει περίπτωση η χημική αντίδραση να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη βλάβη. Σε περίπτωση που σαπουνάδα εισέλθει εντός του οφθαλμού, συνήθως δεν υπάρχει κίνδυνος, παρόλο που ο πόνος είναι έντονος.

Στην περίπτωση που χημικές ουσίες εισέλθουν εντός του οφθαλμού, εκτός των πρώτων βοηθειών, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί άμεση επίσκεψη σε οφθαλμίατρο.

Μοιραστείτε το :