Τα τρία μεγάλα λάθη που κάνετε και οδηγούν στην καταστροφή των ματιών σας

0

Η φράση «πρόσεχε το σαν τα μάτια σου» είναι ευρέως γνωστή, ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που δεν προσέχουν καν τα ίδια τους τα μάτια στο ποσοστό που θα έπρεπε.
Αυτά είναι τα τρία λάθη που κάνετε σχεδόν όλοι και «οδηγούν» στην καταστροφή των ματιών σας.

1. Κοιμάστε με τους φακούς επαφής

Σύμφωνα με έρευνα, τα άτομα τα οποία κοιμούνται χωρίς να έχουν αφαιρέσει τους φακούς επαφής τους, κινδυνεύουν έως και 15 φορές περισσότερο να παρουσιάσουν έλκος του κερατοειδούς, σε σύγκριση με τα άτομα που κάνουν χρήση των φακών επαφής μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Σε περίπτωση που ξυπνήσετε και διαπιστώσετε πως ξεχάσατε να αφαιρέσετε τους φακούς επαφής σας, μην προσπαθήσετε να τους αφαιρέσετε αμέσως, καθώς υπάρχει περίπτωση τα μάτια σας να έχουν στεγνώσει και μαζί με τους φακούς να τραβήξετε το ανώτερο στρώμα του κερατοειδούς σας χιτώνα. Θα πρέπει να περιμένετε έως και 30λεπτα για να λιπανθούν οι οφθαλμοί σας με δάκρυα και εν συνεχεία να προσπαθήσετε να τους αφαιρέσετε. Για το υπόλοιπο της ημέρας συστήνεται η χρήση μόνο των γυαλιών οράσεως σας.

2. Ακουμπάτε και τρίβετε τους οφθαλμούς σας

Εάν αισθάνεστε έντονη φαγούρα στην περιοχή των οφθαλμών σας, δεν θα πρέπει να τρίψετε τα μάτια σας, όσο ενοχλητικό και εάν είναι αυτό το σύμπτωμα. Το τρίψιμο στους οφθαλμούς μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή. Επίσης, δεν θα πρέπει να ακουμπάτε ή να τρίβετε τα μάτια σας με τα χέρια σας, καθώς είναι πολύ πιθανό να μεταφέρετε μικρόβια.

3. Κοιτάζετε για πολλές ώρες, φωτεινές οθόνες

Η οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή, του κινητού και της τηλεόρασης, εκπέμπουν κυανή ακτινοβολία η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρά οφθαλμολογικά προβλήματα. Επίσης, η πολύωρη εστίαση των οφθαλμών σε αυτές τις οθόνες προκαλεί πονοκεφάλους, καθώς επίσης και καταπόνηση των ματιών.

Μοιραστείτε το :