Πως η υψηλή χοληστερίνη φαίνεται από τα μάτια μας; Φωτογραφίες

0

Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου, εμφράγματος, υπέρτασης, ακόμα και διαβήτη.

Τα μάτια μας, ωστόσο, μπορούν να μας δείξουν κατά πόσο η υψηλή χοληστερόλη στο αίμα μας έχει χτυπήσει… κόκκινο, κοιτάζοντας απλά τους οφθαλμούς στον καθρέφτη.

Όταν η υψηλή χοληστερόλη συνορεύεται στα τοιχώματα των αρτηριών, παρεμποδίζει επίσης και την παροχή αίματος στους οφθαλμούς, φράζοντας κατά αυτό τον τρόπο την κεντρική φλέβα του αμφιβληστροειδούς. Η απόφραξη αυτή, οδηγεί σε μια μη σωστή επικοινωνία του οπτικού νεύρου με τον εγκέφαλο, ενώ ο θρόμβος που σχηματίζεται στο σημείο αυτό, μπορεί να προκαλέσει απώλεια της όρασης.

Υψηλή χοληστερίνη φαίνεται από τα μάτια 2

Σύμφωνα μάλιστα με μελέτη η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Archives of Ophthalmology, η υψηλή χοληστερόλη αυξάνει έως και 2,5 φορές τον κίνδυνο απόφραξης στην κεντρική φλέβα του αμφιβληστροειδούς.

Υψηλή χοληστερίνη φαίνεται από τα μάτια 3

Η ένδειξη πως πάσχετε από υψηλή χοληστερίνη, είναι ο σχηματισμός μιας πολύ λεπτής γκρίζας ή λευκής στεφανής γύρω από το εξωτερικό άκρο του κερατοειδούς. Η στεφανή αυτή αποτελείται από συσσωρευμένο λίπος, καθώς επίσης και χοληστερόλη.

Υψηλή χοληστερίνη φαίνεται από τα μάτια 1

Μοιραστείτε το :