Όραση και εγκυμοσύνη

0

Κατά τη διάρκεια της κύησης μίας γυναίκας, μπορεί να παρατηρηθούν αλλαγές στην οπτική ικανότητα και κάποιες φορές να δημιουργηθούν και πιο σοβαρά προβλήματα όπως:

Κερατοειδής

Ο κερατοειδής είναι η διάφανη μεμβράνη στο πρόσθιο τμήμα του ματιού. Λόγω των ορμονικών αλλαγών υφίσταται μικρή αλλαγή στις καμπυλότητές του και το πάχος του,  προκαλώντας δυσανεξία στους φακούς επαφής. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει και η ξηροφθαλμία, η οποία προκαλεί θολή όραση. Τα συμπτώματα μπορεί να μειωθούν με τη χρήση τεχνητών δακρύων. Η χρήση των φακών επαφής κατά την περίοδο της κύησης εγκυμονεί κινδύνους, λόγω της μειωμένης ευαισθησίας του κερατοειδούς, με αποτέλεσμα οι πιθανότητες για μόλυνση να είναι μεγαλύτερες.

Οπτική οξύτητα

Αλλαγές στην διάθλαση είναι πιθανές και ίσως χρειασθεί αλλαγή γυαλιών εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο. Η αλλαγή στην διάθλαση οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές και συνήθως είναι αναστρέψιμη γι’ αυτό αποφεύγουμε την αλλαγή. Πρέπει όμως να αναφέρουμε ότι θολή όραση μπορεί να προκύψει και από διαβήτη εγκυμοσύνης και για το λόγο αυτό πρέπει να ενημερώνεται ο θεράπων ιατρός για τυχόν αλλαγές στην όραση.

Φωτοφοβία

Πονοκέφαλοι και ημικρανίες εξαιτίας ορμονικών αλλαγών μπορεί να προκαλέσουν μεγάλη ευαισθησία στο φως.

Προ εκλαμψία-Εκλαμψία

Εμφάνιση υπέρτασης σε γυναίκες που είχαν ανέκαθεν φυσιολογική πίεση είναι άμεση διάγνωση προ εκλαμψίας. Εμφανίζεται στο 5% περίπου των γυναικών και συνήθως μετά την 20η εβδομάδα της κύησης. Εάν η υπέρταση συνοδεύεται και από ρίγη τότε ονομάζεται εκλαμψία. Το πιο σύνηθες σύμπτωμα είναι η θολή όραση μπορεί όμως να συνοδεύεται και από πονοκεφάλους, φωταψίες και διπλωπία. Το 10% των γυναικών με εκλαμψία μπορεί να παρουσιάσουν οίδημα του αμφιβληστροειδούς, ορώδη αποκόλληση και οξεία ισχαιμική οπτική νευρίτιδα.

Κεντρική ορώδης αμφιβληστροειδοπάθεια

Έχει αναφερθεί κατά την εγκυμοσύνη κυρίως στο τρίτο τρίμηνο. Αναστρέφεται αυτόματα και γρήγορα τους πρώτους μήνες μετά τη γέννα.

Υψηλή μυωπία

Οι γυναίκες με μέση και σχετικά μεγάλη μυωπία ανησυχούν για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στα μάτια τους ένας δύσκολος ή ακόμα και ένας φυσιολογικός τοκετός. Στατιστικά στοιχεία σε ομάδες γυναικών με -4,5 έως και -15,0 βαθμούς μυωπία, δεν παρουσίασαν επιδείνωση ή επανεμφάνιση των προβλημάτων αυτών μετά από φυσιολογικό τοκετό.

Μοιραστείτε το :