Χαλάζιο – Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται

0

Χαλάζιο ονομάζεται ο έντονος ερεθισμός του πάνω βλεφάρου ενώ συχνά παρουσιάζεται και στο κάτω βλέφαρο. Το χαλάζιο μπορεί να μεγαλώσει αρκετά προκαλώντας έντονη δυσανεξία και δυσκολία στην όραση. Στην περίπτωση αυτή το βλέφαρο αρχίζει να διογκώνεται, να πρήζεται και να εμφανίζει ένα λιπίδιο σαν να έχει δημιουργηθεί ένα μικρό μπαλάκι.

Τι είναι όμως το χαλάζιο; Για να κατανοήσουμε τι είναι η ασθένεια αυτή θα πρέπει αρχικά να κατανοήσουμε πως λειτουργεί ο μηχανισμός παραγωγής λαδιού στο χείλος των βλεφάρων. Το λάδι παράγεται από μικρούς αδένες που οι οποίοι είναι κάθετοι ως προς το βλέφαρο και εκρέουν σε μικρά ανοίγματα που βρίσκονται πίσω από τις βλεφαρίδες.

Όταν η παραγωγή λαδιού στην περιοχή αυτή δεν γίνεται φυσιολογικά, αλλά αρχίζει να γίνεται με πιο παχύρευστο τρόπο ή μετά από μακιγιάζ ή κλείσιμο των ανοιγμάτων αυτών τ ων αδένων, τότε προκαλείται σημαντική φλεγμονή.

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου το παρεχόμενο σπάει και ελευθερώνεται μέσα στον ιστό του βλεφάρου. Αυτό οδηγεί σε μια φλεγμονή ή οποία όμως δεν προκλήθηκε από κάποια μόλυνση. Συνήθως το χαλάζιο προκαλείται με βάση την βλεφαρίτιδα που είναι φλεγμονή των βλεφάρων.

Ο σκοπός παραγωγής του λαδιού των βλεφάρων είναι η ανάμειξη του με το υγρό των δακρύων, έτσι ώστε να λιπαίνεται η επιφάνεια του ματιού με αποτέλεσμα το ανοιγοκλείσιμο τους. Η βλεφαρίτιδα δεν αντιμετωπίζεται φαρμακευτικά, αλλά μόνο με σωστή πρόληψη.

Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί το χαλάζιο;
Το χαλάζιο θεραπεύεται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο όπως και η βλεφαρίτιδα. Η χρήση των ζεστών κομπρέσων, τα τεχνητά δάκρυα και η αλοιφή αντιβιοτικού, είναι ικανά να μειώσουν σε ένταση το χαλάζιο. Σε ορισμένες περιπτώσεις εάν δεν επιτευχθεί η απομάκρυνση του, τότε το επόμενο βήμα είναι η χειρουργική αφαίρεση.

Το χαλάζιο και η βλεφαρίτιδα εμφανίζονται συχνά σε άτομα που πάσχουν από ακμή. Μια πάθηση του δέρματος η οποία προκαλείται από την ελαττωματική λειτουργία των αδένων λαδιού.

Μοιραστείτε το :