Αυτές είναι οι χειρότερες παθήσεις των ματιών

0

Όλα τα άτομα, ανεξαρτήτως ηλικίας, θα παρουσιάσουμε έστω μια φορά στη ζωή μας κάποιο οφθαλμολογικό πρόβλημα, είτε αυτό είναι σοβαρό, είτε όχι. Αυτές είναι οι πιο σοβαρές παθήσεις των ματιών, οι οποίες εάν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως μπορούν να προκαλέσουν έως και ολική απώλεια της όρασης.

Ο καταρράκτης
Ο καταρράκτης αποτελεί μια οφθαλμολογική πάθηση κατά την οποία προκύπτει θόλωση του φακού του ματιού. Η συγκεκριμένη πάθηση σχετίζεται με την προχωρημένη ηλικία και εκδηλώνεται συνήθως σε άτομα άνω των 50 ετών.

Ωστόσο, ο καταρράκτης μπορεί να εμφανισθεί και σε νεώτερες ηλικίες, ενώ μπορεί να είναι αποτέλεσμα ενός τραυματισμού στην περιοχή των οφθαλμών ή την έλλειψη πρωτεΐνης, η οποία με την πάροδο του χρόνου μπορεί να προκαλέσει θόλωση του φακού.

Τα αίτια εμφάνισης του καταρράκτη είναι η έκθεση των οφθαλμών στην υπεριώδη ακτινοβολία, καθώς επίσης και ένας σοβαρός τραυματισμός στην περιοχή των οφθαλμών. Εάν η πάθηση αυτή δεν αντιμετωπισθεί εγκαίρως, ενδεχομένως να προκαλέσει απώλεια της όρασης, με τη χειρουργική επέμβαση να αποτελεί μονόδρομο ως προς τη θεραπεία της συγκεκριμένης οφθαλμολογικής πάθησης.

Κερατόκωνος
Ο κερατόκωνος αποτελεί μια κατάσταση των οφθαλμών κατά την οποία το φυσιολογικό σχήμα του κερατοειδή χιτώνα, λεπταίνει, με αποτέλεσμα τη διόγκωση του κερατοειδή, η οποία μπορεί να προκαλέσει απώλεια της όρασης.

Εάν η πάθηση αυτή δεν θεραπευθεί άμεσα, τότε απαιτείται μεταμόσχευση του κερατοειδούς. Ευτυχώς, σήμερα υπάρχουν ελαφρά επεμβατικές θεραπείες ως προς τη θεραπεία του κερατοκώνου.

Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια
Πρόκειται για μια οφθαλμολογική πάθηση, η οποία προκαλείται έπειτα από αλλαγές που πραγματοποιούνται στα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδούς, ενώ τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρότατες οφθαλμολογικές βλάβες.

Εκφύλιση της ωχράς κηλίδας
Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας αποτελεί μια από τις πιο σοβαρές οφθαλμολογικές παθήσεις, οι οποίες σχετίζονται με την απώλεια της όρασης.
Πρόκειται για μια πάθηση των οφθαλμών κατά την οποία η ωχρά κηλίδα του αμφιβληστροειδή, έχει υποστεί βλάβη. Παράγοντες κινδύνου αποτελούν η προχωρημένη ηλικία, το κάπνισμα, το οικογενειακό ιστορικό και το φύλο.

Όσον αφορά τη θεραπεία της συγκεκριμένης οφθαλμολογικής πάθησης, δεν υπάρχει κάποια επεμβατική μέθοδος για πλήρης ίαση, ωστόσο με βάση τις σύγχρονες θεραπείες, η εξέλιξη της νόσου μπορεί να επιβραδυνθεί.

Διαθλαστικές ανωμαλίες
Οι διαθλαστικές ανωμαλίες αποτελούν τις πιο συχνές αιτίες προβλημάτων στην όραση. Οι διαθλαστικές ανωμαλίες σχετίζονται με τη διάθλαση, η οποία είναι η κάμψη του φωτός, καθώς περνά μέσα από ένα αντικείμενο στο άλλο. Αποκλίσεις στην όραση μπορεί να πραγματοποιηθούν εξαιτίας του μήκους του βολβού του οφθαλμού, καθώς επίσης και των αλλαγών στο σχήμα του κερατοειδούς.

Η μυωπία, ο αστιγματισμός, η πρεσβυωπία και η υπερμετρωπία, αποτελούν τις πιο συχνές διαθλαστικές ανωμαλίες.

Γλαύκωμα
Πρόκειται για μια οφθαλμολογική πάθηση, η οποία προκαλεί βλάβη στο οπτικό νεύρο του ματιού και επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου. Στα πρώτα στάδια δεν παρουσιάζει συμπτώματα, ενώ σχετίζεται τις περισσότερες φορές με την υψηλή ενδοφθάλμια πίεση.

Το γλαύκωμα εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία προκαλεί απώλεια της όρασης. Μόλις ανιχνευθεί, ωστόσο, στα πρώτα στάδια, μπορεί να αντιμετωπισθεί με χειρουργική επέμβαση, λέιζερ, και με ειδική φαρμακευτική αγωγή.

Μοιραστείτε το :