2.500 χιλιάδες Έλληνες κινδυνεύουν να χάσουν την όραση τους

0

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, περίπου 2.500 χιλιάδες Έλληνες κάθε χρόνο, κινδυνεύουν να χάσουν την όραση τους λόγω αποκόλλησης του υαλοειδούς.

Πρόκειται για μια σοβαρότατη οφθαλμολογική πάθηση, η οποία αρχικά δεν παρουσιάζει συμπτώματα, ενώ γίνεται αντιληπτή σε πολύ προχωρημένα στάδια, προκαλώντας μέχρι και απώλεια της όρασης.
Σύμφωνα με τον χειρούργο οφθαλμίατρο Αλέξανδρο Χαρώνη, το εσωτερικό μέρος του οφθαλμού, περιέχει μια γέλη η οποία ονομάζεται υαλοειδές. Η γέλη αυτή έρχεται σε άμεση επαφή με τον αμφιβληστροειδή χιτώνα.

Η ωχρά κηλίδα, ωστόσο, η οποία βρίσκεται εντός του αμφιβληστροειδούς, είναι υπεύθυνη για την όραση μας. Με το πέρασμα το χρόνων, η γέλη αποκολλάται από τον αμφιβληστροειδή, προκαλώντας αποκόλληση του υαλοειδούς.

Συνεπώς, το υαλοειδές έλκει την ωχρά κηλίδα, παραμορφώνοντας τα κύτταρα της κεντρικής όρασης, γεγονός που οδηγεί σε ανεπανόρθωτες βλάβες στην όραση μας.
Συμπτώματα της αποκόλλησης του υαλοειδούς.

Στα αρχικά στάδια, ο ασθενής αναφέρει δυσκολία στην κεντρική του όραση, αδυναμία εστίασης σε εικόνες, καθώς και παραμόρφωση των γραμμών, τις οποίες αντιλαμβάνεται ως καμπύλες. Η θόλωση αυτή εξελίσσεται σε ένα κεντρικό σκότωμα, όπου λείπει κυριολεκτικά κομμάτι της εικόνας.

Η διάγνωση γίνεται με οφθαλμολογική εξέταση, η οποία περιλαμβάνει βυθοσκόπηση και εξέταση οπτικής τομογραφίας συνοχής, ενώ μέχρι πρότινος, η μοναδική θεραπευτική επιλογή ήταν η χειρουργική αφαίρεση της έλξης. Ωστόσο, σύμφωνα με μια νεώτερη βιολογική θεραπεία (οκριπλασμίνη), δίνεται η δυνατότητα επέμβασης σε πρώιμο, όμως, στάδιο.

Η επιτυχής θεραπεία της πάθησης αυτής, συμβάλει όχι μόνο στην εξάλειψη των διαταραχών της όρασης, αλλά και στην αποτροπή απώλειας της όρασης, η οποία προκαλείται στα τελευταία στάδια της νόσου.

Μοιραστείτε το :