5 έλεγχοι ως προς την ποιότητα των γυαλιών ηλίου

0

Η προστασία των οφθαλμών είναι πολύτιμη. Σήμερα η ρύπανση του περιβάλλοντος και η προοδευτική αλλαγή του κλίματος μετατρέπουν τον ήλιο σε πραγματικό εχθρό των οφθαλμών. Τα γυαλιά ηλίου μπορεί στο παρελθόν να αποτελούσαν ένα αξεσουάρ αλλά πλέον έχουν αποκτήσει άλλη σημασία, αφού έχουν μετατραπεί σε μια ιατρική συσκευή προστασίας των ματιών.

Όταν έρθει η ώρα της επιλογής γυαλιών ηλίου, εκτός από το στιλ και τον σχεδιασμό, θα πρέπει να ελεγχθεί και η ποιότητα. Σας παραθέτουμε 5 τρόπους ελέγχου της ποιότητας, ώστε η επιλογή σας να είναι η πιο κατάλληλη.

1. UV προστασία των φακών.

Τα γυαλιά ηλίου μπορεί να κάνουν τη ζωή του εκάστοτε χρήστη πιο άνετη, ωστόσο θα πρέπει να τον προστατεύουν και από τις βλαβερές ακτίνες του ηλίου. Η ακτινοβολία UV είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τους οφθαλμούς, για αυτό ο καταναλωτής θα πρέπει να βεβαιωθεί πως τα νέα του γυαλιά ηλίου θα τον προστατεύουν από τις βλαβερές ακτινοβολίες UV 100%.

2. Υποαλλεργικός σκελετός (Hypoallergenic frames)

Τα γυαλιά ηλίου δεν αποτελούνται μόνο από τους φακούς επαφής. Ο σκελετός παίζει καθοριστικό ρόλο για την υγεία και την άνεση του χρήστη γυαλιών. Είναι σημαντικό ο σκελετός να είναι ύψιστης ποιότητας και ακόμα πιο σημαντικό να μην περιλαμβάνει υλικά τα οποία είναι ικανά να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις. Το πιό διαδεδομένο υποαλλεργικό υλικό είναι η “πάστα” ή αλλιώς τα κοκκάλινα γυαλιά όπως συνηθίζεται να λέγονται από τους οπτικούς (όχι όμως και τα πλαστικά τα οποία για την απόκτηση των χρωματισμών τους έχουν υποστεί βάψιμο με χρωστικές ουσίες). Άλλο υποαλλεργικό υλικό είναι το τιτάνιο.

3. Υλικό του σκελετού (Frame material)

Η ανθεκτικότητα παίζει καθαριστικό ρόλο ως προς την ποιότητα των γυαλιών ηλίου. Εάν το προϊόν δεν είναι ανθεκτικό μπορεί πολύ εύκολα να σπάσει εν ώρα κάποιας εργασίας. Ο καταναλωτής γνωρίζει για τον μεταλλικό και πλαστικό σκελετό, αλλά πλέον υπάρχουν περισσότερες παραλλαγές. Για παράδειγμα, ο χάλυβας και το τιτάνιο προσφέρουν επιπλέον ανθεκτικότητα , όπως επίσης και το πλαστικό από καουτσούκ.

4. Υλικό του φακού και επίστρωση

Το γυαλί, το ακρυλικό και το πολυανθρακικό είναι τα πιο γνωστά υλικά ως προς την κατασκευή των φακών. Οι φακοί από πολυανθρακικό έχουν μεγάλη αντοχή στην κρούση. Η επίστρωση του φακού είναι ένα άλλο στοιχείο που επηρεάζει την ανθεκτικότητα των φακών. Μερικά γυαλιά περιλαμβάνουν επιστρώσεις για να απομακρύνουν το εκτυφλωτικό φως το οποίο αντανακλάται, ενώ άλλες επιστρώσεις βοηθούν στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας.

5. Σαρνιέρες του σκελετού

Οι σαρνιέρες του σκελετού παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αντοχή και την άνεση του χρήστη. Το υλικό, ο σχεδιασμός και η αντοχή, καθορίζουν την ποιότητα τους. Να προτιμάτε σαρνιέρες μεταλλικές και όχι πλαστικές που είναι πιο εύθραυστες. Επίσης είναι σημαντικό τα μεταλλίκά σημεία των γυαλιών σας να μήν περιέχουν νικέλιο.

Μοιραστείτε το :