Τι είναι ακριβώς η δυσανεξία στους φακούς επαφής;

0

Μπορεί να φαίνεται ότι δεν υπάρχει η ανάγκη επίσημης περιγραφής για το τι είναι η «δυσανεξία φακών επαφής», άλλωστε, η φράση από μόνη της τα περιγράφει όλα, σωστά;

Αλλά ένας ορισμός θα είναι χρήσιμος, διότι κάποιες φορές οι άνθρωποι λανθασμένα σκέφτονται ότι η δυσανεξία φακών επαφής είναι το ίδιο πράγμα με την «ξηρότητα που προκαλείται από την χρήση των φακών επαφής» ή την «ξηροφθαλμία φακών επαφής», που είναι σχετικοί όροι αλλά διαφορετικοί.

Για να κάνουμε τα πράγματα πιο συγκεκριμένα, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός από επαγγελματίες και ερευνητές φροντίδας των ματιών, που ονομάζεται Tear Film and Ocular Surface Society (TFOS), δημιούργησε ένα επίσημο ορισμό της δυσανεξίας φακών επαφής που αποτυπώνει τα εξής χαρακτηριστικά της πάθησης:

  • Περιοδική ή επίμονη συνειδητοποίηση της ύπαρξης ή αίσθησης οφθαλμικής δυσφορίας ενώ γίνεται χρήση των φακών επαφής.
  • Μπορεί να παρατηρηθούν ενοχλήσεις στην όραση.
  • Οι αισθήσεις μπορούν να εντοπιστούν στη μειωμένη συμβατότητα μεταξύ των φακών επαφής και του περιβάλλοντος του ματιού.
  • Μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη χρήση ή μη συνέχιση της χρήσης των φακών επαφής.

Η δυσανεξία φακών επαφής εμφανίζεται μόνο κατά την χρήση φακών επαφής και μπορεί να οφείλεται στους λόγους χρήσης φακών ή στους περιβαλλοντικούς λόγους. Οι λόγοι χρήσης φακών επαφής περιλαμβάνουν την υγρανσυμότητα του υλικού του φακού, το σχέδιο του φακού, την τοποθέτηση του φακού, την συχνότητα χρήσης (ημερήσια ή παρατεταμένη) και τα διαλύματα φροντίδας φακών.

Οι περιβαλλοντικοί λόγοι περιλαμβάνουν παράγοντες ασθενείας (ηλικία, χρήση φαρμάκων), την σταθερότητα της δακρυϊκής μεμβράνης και την υγρασία του περιβάλλοντος.
Ένα βασικό χαρακτηριστικό της δυσανεξίας φακών επαφής είναι ο τερματισμός της δυσφορίας ή των αθέλητων αισθήσεων μετά την αφαίρεση τω φακών.

Από την άλλη, η «ξηρότητα λόγω φακών επαφής» και η «ξηροφθαλμία φακών επαφής» αναφέρονται στην δυσφορία των ματιών που παρουσιάζεται σε χρήστες φακών επαφής με προϋπάρχουσα ξηροφθαλμία που ενδεχομένως να χειροτερεύσει ή όχι με τη χρήση των φακών επαφής.

Μοιραστείτε το :