Πώς να Χειριστείτε την Δυσανεξία Φακών Επαφής

0

Νοιώθετε συχνά ότι κάτι δεν πάει καλά με τους φακούς επαφής σας; Αν ναι, δεν είστε οι μόνοι. Πολλά από τα άτομα που φορούν φακούς επαφής βιώνουν δυσφορία σε κάποιο σημείο.

Συνήθως δεν υπάρχει κανένας λόγος να σταματήσετε να φοράτε φακούς επαφής, ή να υποφέρετε σιωπηλά. Είναι πιθανό ότι μια απλή αλλαγή στους φακούς σας, στα προϊόντα περιποίησης και στις καθημερινές συνήθειες, θα κάνουν τους φακούς επαφής σας πολύ πιο άνετους.

Ανίχνευση και θεραπεία της δυσανεξίας φακών επαφής

Για να προσδιοριστεί με ακρίβεια οι συγκεκριμένες αιτίες της δυσανεξίας φακών επαφής, καθώς και τα κατάλληλα διορθωτικά μέτρα, θα πρέπει να δείτε τον οπτομέτρη ή τον οφθαλμίατρο σας. Μια επίσκεψη στον οφθαλμίατρο, θα αποκλείσει το ενδεχόμενο πως η δυσανεξία σας προέρχεται από κάτι πιο σοβαρό.

Να θυμάστε: Αν νιώθετε πως κάτι συμβαίνει με τα μάτια σας, ή δεν βλέπετε καλά, χρειάζεστε επειγόντως ένα τσεκάπ από τον επαγγελματία φροντίδας των ματιών. Μερικές φορές, ένας ήπιος ερεθισμός από τη χρήση των φακών επαφής, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να εξελιχθεί σε ένα πολύ πιο σοβαρό πρόβλημα, μερικές φορές το πρόβλημα αυτό ίσως να είναι απειλητικό και για την όραση.

Για χρήσιμες συμβουλές για το πώς να χειριστείτε τους φακούς επαφής, επιλέξτε μια από τις πιο κάτω δηλώσεις ή πηγαίνετε κατευθείαν στο Διορθωτικά μέτρα για Δυσανεξία Φακών Επαφής.

Περίπτωση:

“Τα μάτια μου είναι κόκκινα, πονάνε, είναι πρησμένα ή παράγουν εκκρίματα”

Εάν αισθανθείτε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, σταματήστε τη χρήση φακών άμεσα και συμβουλευτείτε τον επαγγελματία της φροντίδας των ματιών σας.

Τα παραπάνω μπορεί να είναι συμπτώματα ενός σοβαρού προβλήματος. Οι φακοί επαφής δεν μπορεί να είναι άνετοι, αν τα μάτια σας δεν είναι υγιή και η συνεχόμενη χρήση φακών επαφής μπορεί να κάνει τα προβλήματα χειρότερα . Προβλήματα που ίσως προκλήθηκαν από τους φακούς επαφής κατά πρώτο λόγο.

Να θυμάστε αυτόν τον γενικό κανόνα για τη χρήση φακών επαφής: Αν τα μάτια σας δεν φαίνονται καλά, δεν νιώθουν καλά και δεν βλέπουν καλά, αφαιρέστε τον φακό επαφής σας

“Τα μάτια μου καίνε όταν βάζω τους φακούς μου”

Αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει και συνήθως όταν συμβαίνει είναι επειδή αθέλητα μολύνετε τους φακούς σας.

Οι φακοί επαφής κατακρατούν τις ουσίες με τις οποίες έρχονται σε επαφή, όπως λοσιόν για το δέρμα, σαπούνια με ενυδατικά και αρώματα, βρώσιμα έλαια και καλλυντικά.

Υπάρχουν ουσίες που δημιουργούν μια αίσθηση καψίματος αν έρθουν σε επαφή με τα μάτια σας. Επομένως, είναι σημαντικό να καθαρίζετε σχολαστικά τα χέρια σας πριν αγγίξετε τους φακούς ή τους οφθαλμούς σας .

Πλύνετε τα χέρια σας σχολαστικά με ένα πανί χωρίς χνούδι πριν αγγίξετε τους φακούς σας. Επίσης, σκεφτείτε να κάνετε χρήση ημερήσιων φακών επαφής.

“Όταν φοράω φακούς επαφής, πάντα νιώθω ότι κάτι είναι στο μάτι μου”

Οι φακοί επαφής δεν έχουν ένα μέγεθος που να ταιριάζει σε όλους, και η συνεχής “συνειδητοποίηση της ύπαρξης φακού” μπορεί να υποδεικνύει μια κακή προσαρμογή του φακού.
Οι φακοί παράγονται σε πολλούς συνδυασμούς διαμέτρου και καμπυλότητας. Εάν οι φακοί σας έχουν την λανθασμένη διάμετρο ή καμπύλη βάσης, τότε μάλλον θα αισθάνεστε ότι κάτι βρίσκεται στο μάτι σας.

Εάν οι φακοί είναι πολύ επίπεδοι, τα βλέφαρα σας θα τείνουν να τους εκτοπίζουν όταν βλεφαρίζετε. Το λάθος μέγεθος των φακών μπορεί να προκαλέσει ακόμα και την απόξεση του κερατοειδή σας. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο η ανταλλαγή των έγχρωμων φακών με φίλους είναι μια κακή ιδέα.

Η συνειδητοποίηση της ύπαρξης φακού, μπορεί επίσης να προκύψει από φακούς που έχουν λιπιδικές ή πρωτεϊνικές αποθέσεις πάνω τους. Οι αποθέσεις φακών συσσωρεύονται στους φακούς επαφής με την πάροδο του χρόνου, ακόμη και αν καθαρίζετε και φροντίζετε κατάλληλα τους φακούς σας.

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μια αλλαγή στα διαλύματα φακών επαφής, ή μια αλλαγή σε ημερήσιους φακούς επαφής μιας χρήσεως.

“Πίνω πολύ καφέ και/ή αλκοόλ, και/ή καπνίζω”

Εάν η διατροφή σας περιλαμβάνει πολύ καφεΐνη ή αλκοόλ ή δεν πίνετε αρκετό νερό, τα μάτια σας μπορεί να είναι πάρα πολύ ξηρά για την χρήση φακών επαφής. Η ξηροφθαλμία μπορεί επίσης να προκαλέσει άλλα προβλήματα, όπως συσπάσεις των ματιών.

Η αλλαγή της διατροφής σας μπορεί να βοηθήσει και ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει το λινέλαιο ή άλλα συμπληρώματα διατροφής για την βελτίωση της ποιότητας των δακρύων σας.

Εάν καπνίζετε, είστε σε αυξημένο κίνδυνο για σύνδρομο ξηροφθαλμίας, καθώς και για άλλα προβλήματα, όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

“Παίρνω συνταγογραφούμενα φάρμακα.”

Τα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν ξηροφθαλμία, ιδιαίτερα τα αντιισταμινικά ή τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.

Αν πρόκειται για μια βραχυπρόθεσμη κατάσταση, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε σταγόνες ματιών ή προσωρινά διακόψτε τη χρήση των φακών επαφής.

Αν η ξηροφθαλμία σας προκαλείται από τα φάρμακα που θα πρέπει να λαμβάνετε σε συνεχή βάση, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει λινέλαιο ή άλλα συμπληρώματα ματιών, απόφραξη του δακρυϊκού σημείου, ή την αλλαγή των φακών επαφής σας.

“Όταν φοράω φακούς, τα μάτια μου περιστασιακά νιώθουν ξηρά”

Εάν τα συμπτώματα ξηρότητας σας είναι μόνο περιστασιακά, η καλύτερη λύση για σας μπορεί να είναι οι οφθαλμικές σταγόνες.

Όλες οι σταγόνες και οι φακοί δεν είναι συμβατοί μεταξύ τους. βεβαιωθείτε ότι έχετε ακολουθήσει τις συστάσεις του γιατρού σας.

Εάν η συχνότητα της ξηρότητας είναι περισσότερο από περιστασιακή, ο οφθαλμίατρός σας μπορεί να συστήσει διαφορετικούς φακούς που να ανταποκρίνονται καλύτερα στα άτομα με ξηροφθαλμία.

“Δεν μπορώ να φορώ τους φακούς μου όσο διάστημα την ημέρα θα ήθελα”

Στο τέλος της ημέρας, η δυσφορία είναι μια πρόκληση για τους χρήστες φακών επαφής. Μια πραγματική επανάσταση στον τομέα αυτόν, είναι οι φακοί σιλικόνης υδρογέλης. Αυτοί οι μαλακοί φακοί επαφής νέας γενιάς μεταδίδουν μεγαλύτερες ποσότητες οξυγόνου στο μάτι από τους παραδοσιακούς φακούς, και μερικές υδρογέλες σιλικόνης είναι λιγότερο επιρρεπείς στην αφυδάτωση.

Μία άλλη στρατηγική για την καταπολέμηση της ξηροφθαλμίας που σχετίζεται με τους φακούς επαφής, είναι η μετάβαση σε ένα μαλακό φακό επαφής που έχει μια μικρότερη περιεκτικότητα σε νερό από ό, τι ο παρόν φακός σας. Οι φακοί υψηλού υδατικού περιεχομένου μερικές φορές αφυδατώνονται πιο εύκολα σε ένα ξηρό περιβάλλον, προκαλώντας δυσφορία. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συστήσει μία μάρκα μαλακών φακών, σχεδιασμένη ειδικά για να μειώνει τα προβλήματα ξηροφθαλμίας.

Η αλλαγή από μαλακούς φακούς σε αεροδιαπερατούς φακούς μπορεί επίσης να μειώσει τα συμπτώματα ξηρότητας.

“Έχω αλλεργίες”

Εάν παρατηρήσετε ερεθισμό των ματιών, ενώ είστε έξω ή γύρω από κατοικίδια ζώα, μπορεί να έχετε οφθαλμικές αλλεργίες. Επίσης, αν έχετε άλλες αλλεργίες για τις οποίες λαμβάνετε τακτικά θεραπείες, μπορεί να παρατηρήσετε ότι τα μάτια σας εμπλέκονται κατά τη διάρκεια περιόδων αιχμής, όπως την εποχή της γύρης.

Αυτό μπορεί να είναι ένα διττό πρόβλημα που αφορά τόσο τους φακούς επαφής σας αλλά και τα μάτια σας. Οι φακοί μπορούν να μαζέψουν ερεθιστικές ουσίες, που στη συνέχεια ερεθίζουν τα μάτια σας.

“Έχω άλλα ιατρικά προβλήματα”

Μερικά ιατρικά προβλήματα, όπως οι αλλεργίες, το σύνδρομο Sjogren, οι παθήσεις του θυρεοειδούς, οι ορμονικές αλλαγές που προκαλούνται από την εμμηνόπαυση, και οι δερματικές παθήσεις όπως η ροδόχρου ακμή, μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στην όραση ή ερεθισμό των ματιών, ειδικότερα ερεθισμό από την ξηρότητα.

Η ξηροφθαλμία είναι επίσης μια κοινή παρενέργεια πολλών συνταγογραφούμενων φαρμάκων, όπως τα αντιισταμινικά ή τα φάρμακα για την πίεση του αίματος. Το σύνδρομο ξηροφθαλμίας είναι μια κατάσταση που μπορεί να κάνει τα μάτια σας να αισθάνονται χαλικώδη ή να φαίνονται κόκκινα.

“Δεν ακολουθώ τις οδηγίες φροντίδας φακών επαφής του γιατρού μου”

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ακολουθήσετε τις οδηγίες καθαρισμού και φροντίδας που σας έχουν δοθεί από τον οφθαλμίατρου σας. Οι ακάθαρτοι φακοί είναι ικανοί να προκαλέσουν σοβαρές παθήσεις των οφθαλμών.

Συχνά τα άτομα που παραπονιούνται ότι οι φακοί επαφής τους είναι άβολοι, είτε δεν τους καθαρίζουν αρκετά καλά, ή τους φοράνε για πολύ καιρό πριν από τον καθαρισμό ή την αντικατάσταση τους. Για παράδειγμα, εάν έχετε φακούς επαφής που πρέπει να πεταχτούν μετά από δύο εβδομάδες, μην τους φορέσετε περισσότερο από αυτό.

Η σωστή καθημερινή φροντίδα του φακού είναι σημαντική, εφόσον φοράτε συνηθισμένους έγχρωμους φακούς επαφής για αισθητικούς σκοπούς. Για να αποφευχθεί η φροντίδα των φακών επαφής συνολικά, η καλύτερη επιλογή είναι οι καθημερινοί φακοί επαφής μιας χρήσεως.

“Χρησιμοποιώ πολύ τον υπολογιστή μου”

Μπορεί να παρουσιάσετε ξηρότητα, καταπόνηση των ματιών, φαγούρα ή κοκκίνισμα στο μάτι, αν περνάτε πολύ χρόνο στον υπολογιστή. Μια αιτία είναι το λιγότερο συχνό βλεφάρισμα, αλλά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την άνεση των ματιών κατά την χρήση του υπολογιστή.

Ο γιατρός σας θα εξετάσει εάν έχετε το σύνδρομο όρασης υπολογιστών, ένας συλλεκτικός όρος για την οφθαλμική δυσανεξία και τα προβλήματα όρασης που σχετίζονται με τη χρήση υπολογιστή.

Μοιραστείτε το :