Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την εφαρμογή των μαλακών φακών επαφής

0

Οι μαλακοί φακοί επαφής αποτελούν το πιο διαδεδομένο είδος φακών επαφής, ενώ μπορούν να διορθώσουν τη μυωπία, τον αστιγματισμό και την υπερμετρωπία. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζετε πως οι μαλακοί φακοί επαφής δεν είναι όλοι ίδιοι.

Οι μαλακοί φακοί επαφής διακρίνονται στους φακούς επαφής καθημερινής χρήσης και στους φακούς επαφής παρατεταμένης χρήσης. Οι μαλακοί φακοί επαφής καθημερινής χρήσης είναι οι φακοί αυτοί που θα πρέπει να τους αφαιρείτε καθημερινά και να τους καθαρίζετε, ενώ οι φακοί επαφής παρατεταμένης χρήσης, μπορούν να παραμείνουν στο μάτι για παραπάνω από μια ημέρα, εφόσον το κρίνει ο οφθαλμίατρος.

Βασική τους διαφορά είναι η περιεκτικότητα τους σε νερό. Στους μαλακούς φακούς επαφής καθημερινής χρήσης, εντάσσονται οι φακοί οι οποίοι έχουν υδροφιλία έως και 38%, ενώ στους φακούς παρατεταμένης χρήσης, η υδροφιλία αγγίζει έως και το 74%. Σε κάθε περίπτωση η αφαίρεση των φακών επαφής κατά τη διάρκεια του ύπνου, αποτελεί τρόπο πρόληψης των οφθαλμολογικών λοιμώξεων.

Η εφαρμογή των μαλακών φακών επαφής

 • Θα πρέπει αρχικά να πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι.
 • Θα πρέπει να κάθεστε μπροστά σε καθρέφτη, ενώ ο χώρος να φωτίζεται επαρκώς.
 • Τοποθετείτε τον ένα φακό (συνήθως ξεκινάτε πρώτα από τον δεξιό) στην άκρη του δείκτη του δεξιού σας χεριού (για τους δεξιόχειρες) με τις άκρες του προς τα επάνω και προσέχετε ώστε να μην είναι καμία άκρη του φακού κολλημένη στο δάχτυλό σας.
 • Με το αριστερό σας χέρι (με ένα ή δύο δάχτυλα) σηκώνετε το βλέφαρο του δεξιού σας ματιού, ενώ με τον μέσο του δεξιού σας χεριού κρατάτε προς τα κάτω το κάτω βλέφαρο του ματιού σας.
 • Κοιτάζετε σταθερά το κέντρο του ματιού σας στον καθρέφτη, ενώ με το δείκτη του δεξιού σας χεριού (στον οποίο βρίσκεται ο φακός) πλησιάζετε αργά προς το μάτι σας μέχρι να ακουμπήσετε το φακό πάνω του.
 • Απομακρύνετε το δείκτη από τον οφθαλμό σας. Ο φακός επαφής θα πρέπει να παραμείνει κολλημένος εντός του ματιού.
 • Κλείστε με αργές κινήσεις τους οφθαλμούς σας. Μετά από λίγα δευτερόλεπτα ο φακός επαφής θα είναι κεντραρισμένος στη σωστή του θέση.
 • Σε περίπτωση που η εφαρμογή των φακών επαφής δεν πετύχει με την πρώτη προσπάθεια, ενυδατώστε το φακό με λίγες σταγόνες από φυσιολογικό ορό.
 • Μην ξεχνάτε πως πρέπει να κρατάτε καλά το επάνω βλέφαρο σας.

Πως θα καταλάβω ότι η πλευρά του φακού είναι ανάποδη και πώς να αφαιρέσω τους φακούς επαφής;

Οι φακοί επαφής διαθέτουν την «καλή» και την «ανάποδη» πλευρά τους. Για να κάνετε χρήση των φακών επαφής θα πρέπει να είστε σίγουροι πως πριν την εφαρμογή κρατάτε το φακό από την «καλή» του πλευρά. Αυτό μπορείτε να το καταλάβετε ως εξής: κρατάτε το φακό επαφής ανάμεσα στα δύο δάχτυλα του ενός σας χεριού και προσπαθείτε να τον κάμψετε έτσι ώστε να ενωθούν οι δύο άκρες του. Εάν ο φακός είναι από τη σωστή του πλευρά, οι δύο άκρες ενώνονται. Στην αντίθετη περίπτωση, οι πλευρές του φακού θα κολλήσουν στα δάχτυλά σας. Όταν ο φακός είναι από την σωστή πλευρά μοιάζει σαν U, ενώ όταν είναι από την ανάποδη μοιάζει σαν V.

Για να αφαιρέσετε τους φακούς επαφής, θα πρέπει να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα.

 • Πλύνετε τα χέρια σας πολύ καλά, με σαπούνι.
 • Καθίστε μπροστά σε έναν καθρέφτη, ο οποίος θα πρέπει να φωτίζεται.
 • Με το αριστερό σας χέρι σηκώστε το βλέφαρο του δεξιού σας οφθαλμού, ενώ με το δεξί σας χέρι κρατάτε προς τα κάτω το κάτω βλέφαρο.
 • Κοιτάξτε σταθερά το σημείο όπου βρίσκεται ο φακός στο μάτι σας, ενώ με το δείκτη και τον αντίχειρα πλησιάζετε στο κάτω μέρος του ματιού σας, έτσι ώστε να ‘τσιμπήσετε’ το φακό.
 • Αμέσως μετά την αφαίρεση των φακών επαφής, τοποθετήστε τους σε υγρό περιβάλλον, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του οφθαλμιάτρου σας.
Μοιραστείτε το :