Ρωτήστε τον ειδικό: Φακοί Επαφής και Κονδυλώματα

0

Ερώτηση: Μόλις πήρα φακούς επαφής, και καθώς αφαιρούσα τον έναν από αυτούς, γλίστρησε και άγγιξε ένα κονδύλωμα που βρίσκεται στο δάχτυλό μου. Μπορώ να το τοποθετήσω πάλι στο μάτι μου;

Ναι, είναι ασφαλές να κάνετε χρήση του φακού επαφής ακόμα και εάν έχει έρθει σε επαφή με κάποιο κονδύλωμα του δαχτύλου σας.

Τα κονδυλώματα στα δάχτυλα είναι λοιμώξεις του δέρματος που προκαλούνται από τους ιούς της οικογένειας των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) . Αυτοί είναι διαφορετικοί από εκείνους τους ιούς που προκαλούν επιπεφυκίτιδα και άλλες συχνές λοιμώξεις των ματιών (οι οποίοι ονομάζονται αδενοϊοί, ιοί του απλού έρπητα και έρπη ζωστήρα ).

Παρόλα αυτά, αν ο φακός επαφής σας αγγίξει ένα κονδύλωμα του δαχτύλου σας, θα πρέπει να ξεπλύνετε και να τρίψετε το φακό με το διάλυμα απολύμανσης πολλαπλών χρήσεων πριν το επανατοποθετήσετε στο μάτι σας.

Ως επιπλέον προφύλαξη ενάντια στην είσοδο των ιών HPV στο μάτι σας, επισκεφτείτε έναν δερματολόγο για το κονδύλωμα που βρίσκεται στο δάχτυλο σας. Πιθανές θεραπείες που χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση κονδυλωμάτων, περιλαμβάνουν το πάγωμα με υγρό άζωτο και την αφαίρεση με laser.

Μπορείτε επίσης να αγοράσετε μη συνταγογραφούμενα φάρμακα τοπικής χρήσης για την αφαίρεση κονδυλωμάτων των δακτύλων.

Όταν χρησιμοποιήσετε αυτά τα φάρμακα, θα πρέπει να πλένετε καλά τα χέρια σας πριν αγγίξετε τους φακούς επαφής ή τα μάτια σας. Τα φάρμακα τοπικής χρήσης μπορεί να προκαλέσουν ένα επίπονο χημικό ερεθισμό αν μπουν στους οφθαλμούς.

Μοιραστείτε το :