Είναι οι φακοί επαφής μου ανάποδα;

1

Μπορεί να φαίνεται αρκετά δύσκολο το να καταλάβετε αν οι μαλακοί φακοί επαφής σας είναι ανάποδα, επειδή είναι εξαιρετικά λεπτοί και πολύ εύκαμπτοι. Ακόμα και έμπειροι χρήστες φακών επαφής αντιμετωπίζουν πρόβλημα με αυτό. Σας παραθέτουμε κάποιους τρόπους για να καταλάβετε αν ο φακός σας είναι ανάποδα:

1η Μέθοδος: Η πλαϊνή όψη

Τοποθετήστε τον φακό επαφής στην άκρη του δείκτη σας, έτσι ώστε η άκρη του φακού να δείχνει προς τα πάνω. Έπειτα κρατήστε το δάκτυλο σας μπροστά ακριβώς από τα μάτια σας, έτσι ώστε να μπορείτε να κοιτάξετε το φακό από τα πλάγια.

Αν ο φακός σας σχηματίζει ένα σχήμα με βαθούλωμα με την άκρη εντελώς ορθή, ο φακός είναι σωστά τοποθετημένος και έτοιμος να μπει στο μάτι σας. Αν η άκρη έχει ένα διακριτό λύγισμα προς τα έξω (σαν ένα μπολ σούπας), τότε ο φακός είναι ανάποδα.

2η Μέθοδος: Το “Τεστ Τακο”

Τοποθετήστε τον φακό ανάμεσα στις άκρες του αντίχειρα και του δείκτη, κρατώντας τον κοντά στο κέντρο, έτσι ώστε ολόκληρη η άκρη να είναι ελεύθερη. Πιέστε ελαφρά το φακό, σαν να προσπαθείτε να τον διπλώσετε στη μέση.

Αν η άκρη του φακού δείχνει προς τα πάνω (να μοιάζει με ένα σκληρό τάκο), ο φακός είναι σωστά τοποθετημένος. Αν η άκρη λυγίζει προς τα έξω (προς τον αντίχειρα και το δείκτη σας) τότε ο φακός είναι ανάποδα.

3η Μέθοδος: Έλεγχος απόχρωσης της άκρης

Αν φοράτε φακούς επαφής που έχουν μια απόχρωση χειρισμού που εκτείνονται μέχρι την άκρη του φακού, τοποθετήστε τον φακό στο δάκτυλό σας (όπως στη Μέθοδο 1 παραπάνω), και κοιτάξτε κάτω στην άκρη του και από πάνω.

Εάν το χρώμα της απόχρωσης χειρισμού επάνω στο χείλος του φακού φαίνεται πολύ μπλε (ή πράσινο, ανάλογα με την απόχρωση), ο φακός είναι σωστά προσανατολισμένος. Αν το χρώμα φαίνεται χλωμό ή ξεβαμμένο, ο φακός πιθανότατα έχει τοποθετηθεί ανάποδα.

4η Μέθοδος: Ψάξτε για σημάνσεις λέιζερ

Μερικοί φακοί επαφής έχουν σήμανση λέιζερ για να σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε αν ο φακός σας είναι από την ανάποδη πλευρά. Για παράδειγμα, μια μάρκα έχει μια σήμανση λέιζερ “123” κοντά στην άκρη του φακού.
Για να δείτε τα σημάδια λέιζερ, βάλτε το φακό πάνω στην άκρη του δακτύλου σας (όπως στη Μέθοδο 1 παραπάνω), και στη συνέχεια, κρατήστε το φακό προς τα πάνω σε ένα λαμπρό φως.

fakoi-epafis-lathos-sosto

Η Μέδοθος Πλάγιας Όψης: Πριν βάλετε τον φακό στο μάτι σας, βεβαιωθείτε ότι μοιάζει σαν το μισό κομμάτι μιας μπάλας, όχι σαν ένα μπολ σούπας με χείλος (Με κάποιους φακούς η διαφορά μπορεί να είναι διακριτική.)

Κοιτάξτε την εξωτερική επιφάνεια του φακού από το πλάι:

  • Αν το “123” εμφανίζεται κανονικά, ο φακός είναι σωστά προσανατολισμένος και έτοιμος να τοποθετηθεί στο μάτι σας.
  • Αν το “123” είναι ανάποδα, ο φακός επαφής είναι από την ανάποδη πλευρά.

Αν στην αρχή δεν μπορείτε να δείτε την σήμανση με λέιζερ, γυρίστε τον φακό στην άκρη του δακτύλου σας για να βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει ολόκληρη την επιφάνειά του.

Όσο περισσότερο φοράτε τους φακούς επαφής, τόσο ευκολότερο θα καταστεί το να μπορείτε να πείτε εάν οι φακοί επαφής σας είναι από την ανάποδη. Και μην ανησυχείτε, δεν θα βλάψετε τα μάτια σας ή τους φακούς επαφής σας, αν τους βάλετε από την ανάποδη πλευρά.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα είστε σε θέση να καταλάβετε σχεδόν αμέσως αν ένας φακός επαφής είναι από την ανάποδη. Συνήθως, ο φακός θα σας κάνει να αισθάνεστε άβολα και θα κινηθεί υπερβολικά πολύ όταν βλεφαρίζετε. Μπορεί επίσης να κινηθεί έξω από το κέντρο του ματιού σας.

Εάν συμβεί αυτό, απλά αφαιρέστε το φακό, καθαρίστε το με ένα διάλυμα φακών πολλαπλών χρήσεων και στη συνέχεια επιλέξτε μία από τις παραπάνω μεθόδους για να βεβαιωθείτε ότι ο φακός είναι σωστά προσανατολισμένος πριν το βάλετε πίσω στο μάτι σας. 

Μοιραστείτε το :
  • sTeV3

    Ειστε τραγικοι βαλτε καμια φωτογραφια