Οι φακοί επαφής μετά την επέμβαση LASIK και άλλες διαθλαστικές επεμβάσεις

0

Εάν έχετε κάνει ήδη την επέμβαση LASIK ή άλλες διαθλαστικές επεμβάσεις και η όραση σας δεν βελτιώθηκε, τότε ίσως να θελήσετε να βελτιώσετε την όραση σας με τη χρήση των υβριδικών φακών επαφής.

Η λεία και σκληρή επιφάνεια των φακών αυτών μπορεί να διορθώσει καλύτερα τις ατέλειες από ότι τα γυαλιά οράσεως. Για καλύτερη όραση συστήνονται οι αεροδιαπερατοί και οι υβριδικοί φακοί επαφής.

Γιατί η όραση μου δεν βελτιώθηκε μετά από την διαθλαστική επέμβαση;

Η Lasik, η PRK και οι άλλες διαθλαστικές επεμβάσεις έχουν πολύ υψηλά επίπεδα επιτυχίας τα οποία αγγίζουν και το 95%. Οι διαδικασίες αυτές ωστόσο δεν παράγουν τέλεια όραση σε όλους. Τα αποτελέσματα εξαρτώνται από το πώς θα αντιδράσει ο κερατοειδής στη χρήση του λέιζερ. Μετά από την διαθλαστική χειρουργική ίσως να παρατηρείτε συμπτώματα όπως ενοχλήσεις στον φωτισμό, καθώς επίσης θολή ή παραμορφωμένη όραση.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, τα συμπτώματα αυτά θα είναι ήπιας μορφής, συνεπώς και ανεκτά. Σε άλλους όμως τα προβλήματα της όρασης μετά την επέμβαση μπορούν να μειώσουν την συνολική ποιότητα της ζωής, με συμπτώματα όπως πονοκέφαλοι, καταπόνηση των ματιών και δυσκολία στην νυχτερινή οδήγηση.

Οι διαδικασίες διόρθωσης της όρασης με λέιζερ, αναμορφώνουν την μπροστινή επιφάνεια του ματιού με την αφαίρεση μικρών σωματιδίων του ιστού από τον κερατοειδή χιτώνα. Μερικές φορές η διαδικασία αυτή μπορεί να προκαλέσει ανωμαλίες στο σχήμα του κερατοειδή, γεγονός που μπορεί να υποβαθμίσει την ποιότητα της όρασης σας.

Επειδή οι αεροδιαπερατοί φακοί επαφής είναι άκαμπτοι, διατηρούν το σχήμα τους στον οφθαλμό, σε αντίθεση με τους μαλακούς φακούς που «κρέμονται» από τον κερατοειδή και μπορούν να χάσουν το σχήμα τους. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό στοιχείο, καθώς ο χώρος μεταξύ του κερατοειδή και της πίσω επιφάνειας του φακού, είναι γεμάτος από δάκρυα. Τα δάκρυα καλύπτουν τις παρατυπίες στην επιφάνεια του κερατοειδή ή οποίες προκαλούν αλλοιώσεις. Η ομαλή μπροστινή επιφάνεια του φακού εν συνεχεία αντικαθιστά οπτικά την ανώμαλη επιφάνεια του κερατοειδή, εξαλείφοντας κάθε θαμπάδα αλλά και τις οπτικές στρεβλώσεις.

Μοιραστείτε το :