Φακοί επαφής και κολύμπι – Όλα όσα θα πρέπει να ξέρετε

0

Το κολύμπι με φακούς επαφής θα πρέπει να αποφεύγεται όσο είναι δυνατόν, ώστε να προληφθεί τυχόν μόλυνση του ματιού που οφείλετε σε βακτήρια. Το κολύμπι με φακούς επαφής μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές μολύνσεις και ερεθισμούς των ματιών αλλά και σοβαρότερες ακόμα καταστάσεις όπως είναι το έλκος του κερατοειδή χιτώνα.

Η αμερικανική διαχείριση τροφίμων και φαρμάκων (FDA) συστήνει ότι οι φακοί επαφής δεν θα πρέπει να εκτίθενται σε οποιοδήποτε είδος νερού, συμπεριλαμβανομένων του νερού της βρύσης, της πισίνας, της θάλασσας, των λιμνών, των υδρομασάζ ακόμα και του ντους.

Το νερό συνήθως φιλοξενεί αμέτρητους ιούς και επικίνδυνα μικρόβια. Ένα από τα πιο σοβαρά είναι η ακανθαμοιβάδα, η οποία μπορεί να προσκολληθεί στους φακούς επαφής και να προκαλέσει τη μόλυνση και την φλεγμονή του κερατοειδούς χιτώνα. Η περίπτωση αυτή ονομάζεται κερατίτιδα και συνδέεται με την εφαρμογή των φακών επαφής κατά την διάρκεια κολύμβησης και μπορεί να προκαλέσει μόνιμη απώλεια όρασης ή ακόμα και να θεωρηθεί απαραίτητη η μεταμόσχευση κερατοειδούς. Εάν οι φακοί επαφής βραχούν, τότε ο χρήστης θα πρέπει άμεσα να τους αφαιρέσει ώστε να τους καθαρίσει και να τους απολυμάνει.

Οι άκαμπτοι αεροδιαπερατοί φακοί επαφής (GP) δεν θα πρέπει να φοριούνται ποτέ εν ώρα κολύμβησης, διότι αποκολλούνται πιο εύκολα. Αντιθέτως, οι μαλακοί φακοί επαφής που παραμένουν στην θέση τους, είναι πορώδεις και έτσι μπορούν να απορροφήσουν χημικές ουσίες και βακτήρια, αυξάνοντας την πιθανότητα ερεθισμού και μόλυνσης.

Εάν κρίνεται αναγκαία η χρήση φακών επαφής εν ώρα κολύμβησης, τότε επιβάλλεται και η χρήση αδιάβροχων γυλιών κολύμβησης, τα οποία μειώνουν την πιθανότητα μόλυνσης των ματιών. Τα αδιάβροχα γυαλιά κολύμβησης προστατεύουν επίσης και από την αποκόλληση των φακών επαφής από τα μάτια.

Τα συνταγογραφημένα γυαλιά κολύμβησης θεωρούνται ως η καλύτερη επιλογή, καθώς βελτιώνουν το διαθλαστικό σφάλμα και επιτρέπουν την υποβρύχια όραση, απομακρύνοντας τους κινδύνους που θα εγκυμονούσε η χρήση φακών επαφής.

Μοιραστείτε το :