Νέοι φακοί επαφής: Δείτε σαν τον Ρόμποκοπ

0

Ο ερευνητής Eric Tremblay, ο οποίος είχε υποσχεθεί πως μέσα σε μια διετία θα καταφέρει να ξεπεράσει τους περιορισμούς για την κατασκευή των νέων φακών επαφής, οι οποίοι θα παρέχουν τηλεσκοπική όραση, κατάφερε να τηρήσει την υπόσχεση του.

Ο γνωστός ερευνητής, ο οποίος το 2013 παρουσίασε το project της ομάδας του σχετικά με τους νέους φακούς επαφής οι οποίοι παρέχουν τηλεσκοπική όραση με 2.8 οπτικό zoom, είχε υποσχεθεί πως μέσα σε μια διετία θα καταφέρει να ξεπεράσει τον οποιοδήποτε περιορισμό που σχετίζεται με την κατασκευή τους.

Οι συγκριμένοι φακοί επαφής με πάχος 1.55mm, διαθέτουν ενσωματωμένο ανακλαστικό τηλεσκόπιο και ειδικά τοποθετημένα κάτοπτρα στο εσωτερικό τους, τα οποία συγκεντρώνουν το φως, προτού αυτό φτάσει στον οφθαλμό και το «μοιράζουν» με τέτοιο τρόπο, ώστε το μάτι να βλέπει μεγεθυμένη την εικόνα έως και 2.8 φορές.

Το πρόβλημα με τους εν λόγω φακούς επαφής της πρώτης γενιάς, ήταν ότι απευθύνονταν σε ηλικιωμένους, οι οποίοι έπασχαν από εκφύλιση ωχράς κηλίδας, με τη μεγέθυνση τους να είναι συνεχώς ενεργοποιημένη. Ο μόνος τρόπος απενεργοποιήσεις της μεγέθυνσης ήταν η αφαίρεση των φακών επαφής. Επίσης, το υλικό με το οποίο είχαν κατασκευαστεί οι συγκεκριμένοι φακοί επαφής ήταν αρκετά «άκαμπτο» με αποτέλεσμα ο οφθαλμός να μην μπορεί να «ανασάνει». Το πρόβλημα αυτό, ωστόσο, λύθηκε με την δημιουργία μικρών οπών στην επιφάνεια των φακών επαφής.

Όσον όμως αφορά την αντιμετώπιση του πρώτου προβλήματος, η ομάδα του ερευνητή Eric Tremblay,κατασκεύασε ένα ζευγάρι γυαλιών οράσεως τα οποία επιτρέπουν το χρήστη να ενεργοποιεί και να απενεργοποιεί τη μεγέθυνση, ανάλογα με το «κλείσιμο» των οφθαλμών του.

Πιστεύεται, ωστόσο, πως η έρευνα θα συνεχιστεί, έτσι ώστε να μην αναγκαία η χρήση των παραπάνω γυαλιών οράσεως, με τους πάντες να αγωνιούν για το πότε οι συγκεκριμένοι φακοί επαφής θα κυκλοφορήσουν στην αγορά.

Μοιραστείτε το :